Què fan els presos als centres penitenciaris? De quins serveis disposen les víctimes d’un delicte? Són alguns dels interrogants que pretén resoldre la primera edició del Firactiva’t. Es tracta d’una mostra que el Departament de Justícia ha estrenat per ensenyar al públic les activitats per a la reinserció de presos i l’atenció a la víctima del delicte que es promouen des de la Generalitat.

L’objectiu de la cita és donar a conèixer què es fa als centres adscrits a la conselleria. Al Firactiva’t es mostren més d’un centenar d’activitats, com per exemple demostracions de lligues de debat entre penats, tallers de sucs i batuts o cursos de seguretat viària amb ulleres de simulació. Romandrà oberta durant tres dies ─del 20 al 22 de febrer─ i és d’accés gratuït per a tothom.

Segons dades del Departament de Justícia, en el darrer any fins a 7.700 interns dels centres penitenciaris de Catalunya han fet cursos de formació i gairebé el doble (8.600) han participat en programes de reinserció laboral. A més, prop de 3.500 presos han pres part de programes de rehabilitació i 4.280 han treballat a l’interior del centre. En total, es realitzen més d’11.000 activitats esportives i 2.300, plàstiques.

A Catalunya, la taxa de reincidència és del 30 %

A la rehabilitació s’hi dediquen uns 1.500 professionals i, com apunta la consellera Ester Capella, amb tot s’aconsegueix una taxa general de reincidència del delicte a Catalunya del 30 %. El percentatge és 10 punts inferior a la mitjana internacional, que se situa al 40 %. Ara bé, amb les xifres a la mà, Capella ha insistit que s’hi ha de treballar amb més intensitat i ha assegurat que contínuament s’estudien activitats innovadores per als presos.

El servei d’acompanyament a judici atén 451 persones

A banda d’activitats per a la reinserció de presos, la fira presenta el servei d’acompanyament a judici de la víctima, dirigit a qualsevol persona que necessiti suport emocional i orientació durant la vista oral. El servei l’impulsen les oficines d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) i, a l’abril del 2018, es va posar en marxa als 49 partits judicials d’arreu de Catalunya. Des d’aleshores s’han fet 451 acompanyaments físics a judici, 87 al Barcelonès. També es fan acompanyaments a compareixences en cas de violència masclista.