Els Mossos d’Esquadra han desallotjat a primera hora d’aquest dimecres el bloc ocupat conegut com l’Armadillo, al carrer de Sant Salvador, número 16, al barri de la Vila de Gràcia. Hi vivien una trentena de persones, cinc d’elles menors, des de fa més de cinc anys. La finca és propietat d’un fons d’inversió i tenia una ordre judicial de desallotjament oberta durant tot el mes de febrer. Un fet que agreuja la situació pels residents: “És un no viure perquè angoixa molt viure sabent que potser et faran fora avui, o demà, o si aquesta vegada és la de debò…”, ha explicat a betevé Ana María, una de les persones que hi vivia.

L’immoble havia estat propietat del BBVA i el va vendre a un fons d’inversió. Precisament fa uns dies els ocupants van reclamar poder quedar-s’hi amb un lloguer social i negociar amb l’entitat financera.

El 13 de juliol del 2018 ja s’havia previst desallotjar la finca però un acord d’última hora va permetre ajornar-lo.

Els ocupants, entre els quals asseguren que hi ha menors, hi viuen des de fa més de cinc anys, i asseguren que no tenen una alternativa d’habitatge.

Per la seva banda, la comissió judicial ha assegurat que aquest dimecres, quan s’ha desallotjat, no hi havia menors a l’edifici.

Els afectats es concentren a la plaça de Vila

Després del desallotjament les famílies afectades s’han acostat fins a la plaça de la Vila i han intentat entrar a la seu del districte de Gràcia. No ho han aconseguit, i s’han concentrat a les portes de l’Ajuntament del districte. Finalment, els tècnics socials i el conseller del districte Robert Soro han escoltat les demandes dels afectats.

L’Ajuntament assegura que se’ls ha ofert una alternativa habitacional

L’Ajuntament ha explicat que fa un seguiment de l’ocupació de l’immoble des del 2016 i que quan va saber de la primera ordre de desallotjament van estudiar cas per cas qui hi vivia. Van detectar-hi vuit nuclis familiars, tots vulnerables. En aquell moment el govern municipal i el fons d’inversió propietari van acordar fer-se càrrec dels ocupants a parts iguals. L’Ajuntament reallotjarà en pisos socials quatre famílies, i les quatre restants es reallotjaran en habitatges del fons. Diu el consistori que mentre no hi poden entrar a viure -que serà de forma immediata- els han ofert dormir en pensions.

Però l’Ajuntament sospita que des que va fer el primer estudi dels habitants de la finca s’han produït més ocupacions. Si es confirma, s’estudiarà quin tipus de famílies són i si necessiten alternatives d’habitatge.