Tres joves s’han assegut al banc dels acusats aquest divendres acusats dhaver agredit un jove gai al metro de Barcelona. Els fets van passar el 12 de gener del 2019 a l’estació d’Urquinaona i la víctima en aquell moment va voler denunciar-ho públicament. Al final de la vista, però, les acusacions han retirat els càrrecs contra un dels processats.

En la seva declaració, dos dels encausats han negat haver agredit el jove, mentre que el tercer ha afirmat que no recorda els fets. Tot i això, més tard, aquesta mateixa persona ha relatat que l’agressió es va produir al passadís del metro. Per la seva banda, la víctima ha explicat que el conflicte el va començar un menor d’edat, que ja ha estat condemnat per la jurisdicció de menors. Segons el seu relat, quan eren dins el vagó el noi va increpar-lo verbalment. Un cop a Urquinaona, el van empentar, va caure al terra i va sentir com el colpejava més d’una persona, tot i que no els ha pogut identificar perquè diu que tenia els ulls tancats.

Peticions de cinc anys de presó

La fiscalia i l’acusació particular, exercida per l’Observatori contra l’Homofòbia, demanen per als tres acusats, majors d’edat, cinc anys de presó per un presumpte delicte de lesions amb l’agreujant d’homofòbia i també per un delicte de robatori en grau de temptativa, a més d’una indemnització de 12.000 euros. Per a un dels acusats, d’origen hondureny i que podria no tenir permís per residir a l’estat, se li demana la substitució de la presó per l’expulsió del país durant vuit anys. L’Ajuntament, la Generalitat i el Consorci d’Hospitals també s’han personat a la causa com a acusació popular i, a més, demanen que se’ls sentenciï per un delicte d’odi.

El judici s’havia de celebrar al febrer, però un dels acusats no es va presentar i la vista es va endarrerir fins aquest 8 de juliol. Tant l’Ajuntament com l’Observatori contra l’Homofòbia han lamentat que el cas arribi a judici més de tres anys després dels fets. Per la seva banda, l’advocada de l’OCH, Laia Serra, ha remarcat que l’agressió “atempta contra els drets d’accés amb normalitat i llibertat a l’espai públic”. Precisament, el regidor de drets de ciutadania, Marc Serra, ha remarcat que després d’aquest cas, TMB va implantar un protocol contra les agressions LGTBI-fòbiques.

Els Mossos van detenir els agressors

Aquell dissabte de gener d’ara fa tres anys, Diego Martos —un jove andalús resident a Barcelona— es disposava a pujar al metro per anar a treballar. Eren les 6 h. Quan va entrar al vagó, un grup de joves el van increpar i li van etzibar que ell “no era un home, sinó un ‘maricón'”. La víctima va demanar ajuda a través dels intèrfons, però va acabar baixant a l’estació d’Urquinaona. 

Allà, a l’intercanviador entre l’L1 i l’L4, els presumptes agressors li van donar puntades de peu que li van causar diverses ferides al cos i a la cara. Els agents de seguretat del metro van aconseguir retenir dos dels agressors, fins que van arribar els Mossos d’Esquadra i els van detenir.

Degoteig d’agressions homòfobes a Barcelona

Fa temps que creix el nombre d’agressions homòfobes a Barcelona. Aquest primer semestre del 2022 s’han registrat 117 incidències, el que suposa un increment del 34,5 %. Una de les últimes va ser el mes de maig passat, quan els Mossos van detenir un home per participar en una agressió homòfoba a dos homes que passejaven pel centre de la ciutat. També són freqüents els incidents homòfobs, com el que va denunciar un regidor de Ripollet a la ronda de Sant Antoni.