Els darrers interns que quedaven al Centre d'Internament d'Estrangers ja n'han sortit i amb les instal·lacions buides tot està a punt per començar, la setmana que ve, les obres. S'han de fer per requeriment judicial amb l'objectiu de millorar-hi la qualitat de vida. Algunes de les adequacions decretades pel jutjat ja s'han anat fent darrerament. Són, segons la policia, aquelles que requerien una intervenció menor. S'han eliminat per exemple, les mampares que separaven els interns dels visitants quan els venien a veure. La que ara s'ha de fer és la reforma principal: instal·lar lavabos a totes les habitacions, unes obres que, segons els responsables del CIE, serien impossibles amb el centre ple. ANTONIO NAVARRO, portaveu de la Policia Nacional "Aquestes que depeníen de tota aquesta logística com partides pressupostàries, comunicació i el recorregut que ha de tenir, fins ara ha sigut impossible. // I clar, no es pot fer amb tota la gent allà dins per la seva seguretat." El CIE, però, no tancarà del tot perquè els treballs se centren només a la zona on viuen els interns. Els agents de policia, per tant, hi podran continuar treballant. Des que va obrir, ara fa gairebé una dècada, el CIE ha estat sovint objecte de polèmica. Diverses entitats n'han reclamat el tancament reiteradament i ara, aprofitant que es troba buit, han engegat una campanya perquè no torni a obrir, tal com està previst, el mes de febrer. ANDRÉS GARCIA, advocat i membre de Tanquem els CIE "Si Catalunya, Barcelona, pot estar tres mesos sense CIE és que pot estar-hi un any, pot estar-hi dos anys i pot estar-hi sempre. Tanquem el CIE i obrim tot un procés, just en el moment en què estem, de com gestionem els fluxos migratoris, de com garantim drets i de com donem accés a la ciutadania." Des de la plataforma Tanquem els CIE remarquen que al centre hi ha persones que no han comès cap delicte sinó només una falta administrativa com és no tenir la documentació en regla.
Tot i que, segons fonts del centre, algunes de les millores decretades pel jutjat ja s’han anat fent, quedava l’obra de més envergadura: la instal·lació de lavabos a totes les habitacions. Això és, segons expliquen des de la policia, perquè requereixen una logística més complicada ja que cal, per exemple, destinar-hi partides pressupostàries més elevades i que l’espai estigui buit.
Fonts policials asseguren que un cop s’acabin aquests treballs s’haurà donat compliment a tots els requeriments que els jutjats han fet després de diverses visites al CIE, com el que, el gener de 2014, ja instava a posar lavabos als dormitoris. La mesura va tornar a ser reclamada pel jutge el maig de 2015, en una bateria d’actuacions en què, entre d’altres, també permetia als interns tenir objectes personals i fins i tot mòbils, sempre que no fossin telèfons intel·ligents amb càmera de fotos i accés a Internet.
Segons fonts de la Policia Nacional, aquest dimecres només quedaven dos interns al centre, després que la resta n’han anat marxant en les darreres setmanes. Tot i això, les instal·lacions no es tancaran del tot perquè les actuacions se centren només a la zona on viuen els interns. Els agents de policia, per tant, hi podran continuar treballant.
Des que va obrir, ara fa gairebé una dècada, el CIE ha estat sovint objecte de polèmica. Diverses entitats n’han reclamat el tancament reiteradament i ara, aprofitant que es troba buit, han engegat una campanya perquè no torni a obrir, tal com està previst, el mes de febrer.
I un altre jutge, en aquest cas l’encarregat del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, ha exigit millores per a la vida dels interns després de visitar-lo. El magistrat reclama que se l’informi de manera immediata de qualsevol lesió i incident que hi hagi.
((vídeo))
¤W0 75 ]] C2.5 G 0 [[
*CG N1l EL JUTGE EXIGEIX VISITES SENSE MAMPARA AL CIE
00:02
Una exigència que arriba després de les acusacions de maltractaments els dies 31 i 1 de gener per part d’alguns interns i ONG’s. El jutge també considera que les visites a les persones que hi estan retingudes han de ser sense mampares, ja que, recorda, el centre NO és una presó i els interns no són delinqüents. Paral·lelament, la Policia Nacional, la responsable de la seguretat als CIE, està treballant en un protocol per evitar els suïcidis en aquests centres. En els darrers cinc anys n’hi ha hagut dos a tot l’estat, segons el Ministeri de l’Interior.