Qui és Juan José Omella? Abans de res cal recordar que el nomenament de l'arquebisbe de Barcelona emana directament del Vaticà, és a dir, del papa Francesc, i per tant Omella respon a un perfil preeminentment social, de tarannà humil i dedicat als pobres. Va néixer fa 69 anys a Cretes, un poble de la Franja, parla català i la seva vida eclesiàstica ha transcorregut principalment a l'Aragó. No va ser fins a 2004 quan va ser nomenat bisbe de Calahorra i Logroño. No té un coneixement directe de la realitat catalana, un fet que no és estrany. En els darrers 100 anys només tres bisbes catalans han estat nomenats a la capital catalana.¤W1 40 ]] C2.5 G 0 [[ *CG iarxiu 00:37 - 00:47 El nomenament d'Omella deixa fora altres bisbes catalans que estaven a les travesses per substituir Sistach, com l'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, o bé l'auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull. El relleu de Sistach arriba tres anys després que l'arquebisbe de Barcelona actual presentés la renúncia en complir els 75 anys, després d'estar 11 anys al càrrec. Sistach, nascut a Barcelona, va ser nomenat cardenal l'any 2007 pel papa Benet XVI, a qui va acompanyar en la seva visita a Barcelona per convertir el temple de la Sagrada Família en basílica. El 2013 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat.

Jordi Llisteri, director del portal web Catalunya Religiós’ha mostrat sorprès pel nomenament d’un arquebisbe que desconeix la realitat catalana i ha lamentat que el fet que “vingui un aragonès” denota cert “desafecte” a la trajectòria de l’Església a Catalunya. Precisament, alguns sectors de l’Església catalana havien proposat al papa Francesc altres noms, com el bisbe auxiliar de Sistach, Sebastià Taltavull (menorquí molt vinculat al país), o l’arquebisbe actual de l’Urgell, Joan Enric Vives.

En una entrevista a Barcelona FM, Llisteri ha puntualitzat que “no ens envien un bisbe integrista per posar ordre a la diòcesi”, sinó que és una “persona propera, afable, amb sintonia i una sensibilitat social” que continuarà la línia de renovació del pare Francesc. Tot i que no té un coneixement directe de la realitat de Barcelona, Llisterri ha assenyalat que Omella parla català, perquè va néixer a la Franja, i confia que serà “un bon arquebisbe de Barcelona”. Llisterri ha afegit que el papa ha intervingut directament en aquest nomenament, tenint en compte que Barcelona és una ciutat gran, i ha indicat que el nomenament “s’hauria de fer oficial divendres a les 12 h”. Segons fonts de l’Església, Sistach serà substituït “de forma imminent”.

 

Un arquebisbe que té plena confiança del papa

Josep Torrents, portaveu d’Església Plural, s’ha mostrat preocupat perquè Omella tindria “certa vinculació amb l’Opus Dei” i ha recordat que, des del bisbat de Barbastre-Montsó, va intentar aportar diàleg però va tenir una “actitud bel·ligerant” en el conflicte sobre les obres d’art de la Franja. En tot cas, també ha destacat que el nou arquebisbe és una persona que té “plena confiança del papa Francesc” i, segons Torrents, això “pot ser molt positiu per a l’Església catalana”. Des d’Església Plural llegeixen el nomenament com una resposta a les “necessitats que té la diòcesi de Barcelona”; consideren que durant el pontificat de Sistach “s’ha anat apagant la intensitat vivencial” i ara era necessari un bisbe per dinamitzar “la vida eclesial”. Torrents ha afirmat que li “consta que el papa tenia clar que no podia portar un bisbe que tingués un sentiment contrari al català” i s’ha mostrat “expectant per veure quin és el seu encaix” amb la realitat diversa de l’Església catalana.


 

Miró: “No és català de naixement sinó català de cultura”

El nou arquebisbe de Barcelona és un “home compromès” amb la fe i també socialment, un “bisbe per al temps que vivim”, ha afirmat el president d’e-Cristians, Josep Miró i Ardèvol. Miró ha defugit fer una lectura crítica sobre l’origen aragonès d’Omella i ha destacat que “no és català de naixement sinó català de cultura, com Duran i Lleida, per entendre’ns”. Segons Miró, “ens hem d’acostumar a una perspectiva eclesial real”, de tarannà universal, que no valori la procedència sinó la tasca que fa cadascú.

 

Del Matarranya a l’Arquebisbat de Barcelona

Omella, nascut a Cretes (Matarranya) l’any 1946, era bisbe de la diòcesi de Calahorra i la Calzada – Logronyo des de feia 11 anys. El que serà l’arquebisbe de Barcelona va iniciar la formació en teologia a Saragossa i Logronyo, i després la va ampliar a França i a Bèlgica. Va ser ordenat sacerdot de la diòcesi de Saragossa l’any 1970 i va començar la seva tasca com a rector de Langa i posteriorment de Calanda, pobles de l’Aragó. L’any 1999 va ser nomenat bisbe de Barbastre-Monzón, i posteriorment va administrar la diòcesi d’Osca i de Jaca, fins que va prendre possessió de la diòcesi de Logronyo l’any 2004.