Els programa BiblioLab ofereix als joves la possibilitat de transformar un espai a dues biblioteques de Nou Barris que s’ajusti més a les seves necessitats i estils. Els adolescents participen activament en el disseny del que serà el futur Espai Jove de la biblioteca de Nou Barris i de la Zona Nord. Tots dos processos participatius serviran també com a prototip per a altres biblioteques de la xarxa.

“Trobem a faltar un espai per als joves”

“A les biblioteques hi ha un espai infantil ben delimitat i també una zona d’adults, però trobem a faltar un espai per als joves“, comenta l’Anna Cabré, directora de la Biblioteca Nou Barris. Per resoldre aquest problema va sorgir la idea de començar a construir el que podria ser l‘Espai Jove de la biblioteca. “La participació serveix perquè els joves vegin quines són les seves necessitats, facin un disseny i creïn, amb la col·laboració dels ateneus de fabricació, la primera espurna del que serà l’Espai Jove“, afegeix Cabré.

màquina videojocs Arcade a la Biblioteca Zona Nord

Un antecedent a la Zona Nord

A la Zona Nord ja existeix un embrió del futur Espai Jove, la Zona Gaming. El joves disposen d’una sala a la biblioteca per jugar a videojocs, però també fan sessions i grups de treballs per decidir projectes al voltant d’aquest món. Aquest grup de joves i adolescents busquen ara un element que els identifiqui. “L’objectiu és que dissenyin algun objecte, mobiliari, artefacte o el que sigui, per millorar la sala que ja tenen“, explica Joan Vitòria, arquitecte del Globus Vermell.

Els alumnes de Deià dissenyen l’altre espai

A la biblioteca de Nou Barris, un grup d’alumnes de l’escola de disseny Deià són els encarregats de definir l’Espai Jove. “En aquest cas concret comenten que l’espai que hi ha és una mica fred i poc acollidor —explica Vitòria—. Tampoc els agrada tenir al personal de la biblioteca tan a prop, necessiten més intimitat o distància”.