Les protestes han començat ben aviat. Acompanyats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, grups d'"indignats" s'han dirigit a les seus de diverses entitats financeres. Amb unes reivindicacions clares. "Exigim que es reguli la dació en pagament, que s'aturin els desnonaments i que les hipoteques es puguin reconvertir en un lloguer social realment assequible." Unes peticions que, finalment, han pogut exposar en persona dins les oficines bancàries. ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipeteca "Ens hem reunit amb la Direcció de Serveis Jurídics de Caixa Catalunya amb els 47 casos que portem. Ens n'han segellat còpia i ens han dit que ens donaran resposta de cada cadascun dels casos d'aquí a 10 dies." Els "indignats" també han aconseguit parlar amb representants de Caixa Penedès, Bankia i Caixa Terrassa. Les entitats han accedit a fixar dates per reunir-se amb els afectats per processos de desnonament. Al migdia, la protesta ha tornat a la plaça de Catalunya. Ho ha fet en metro i sense pagar. "¡Este billete lo paga Urdangarin!" Allà els esperava aquest fèretre que simbolitza la mort de l'educació pública per les retallades. "Anirem tots junts per acomiadar-nos d'ella. Plorant i fent un gran seguici fúnebre..." Dit i fet. Els manifestants han dirigit la protesta a la seu del Partit Popular. Culpen el Govern espanyol de la precarització de l'ensenyament públic. Amb el temps just per dinar, els "indignats" s'han tornat a moure. Aquest cop la destinació ha estat la seu de CaixaBank, a la Diagonal. Aquí s'ha celebrat un judici popular. L'acusat és el president de l'entitat, Isidre Fainé. El moviment el considera a ell i a la resta de la banca responsables de la crisi. "Culpable!" La llista de culpables, l'engreixen tres noms il·lustres més: Mariano Rajoy, Artur Mas i Angela Merkel. Simbòlicament, el 15-M els ha fet passar per la guillotina. Després del judici, els "indignats" s'han reunit en assemblea per decidir què faran a partir d'ara. La majoria ha rebutjat quedar-se a dormir davant la seu de CaixaBank. Ara bé, demà pretenen seguir amb més mobilitzacions. La primera a les vuit del matí, quan hi ha prevista, en aquest mateix punt, una cassolada.
A la seu de Caixa Penedès del carrer de Pelai, en un inici els treballadors han tancat la porta i la llum en veure arribar els manifestats per evitar-hi incidents. Més tard, dos representants de la plataforma han aconseguit entrar per negociar cinc casos i demanar que el lliurament de l’immoble liquidi la totalitat del deute amb l’entitat bancària.
El mateix ha passat a la seu central de Catalunya Caixa, a la plaça de la Catedral. També a l’oficina de Caja Madrid (Bankia) del Poble-sec, on han aconseguit també fixar una data per negociar el deute de nou afectades. També a la sucursal de Caixa Terrassa del passeig de Sant Joan.
Algunes entitats ja els han dit que estudiaran cas per cas. Per al col·lectiu dels “indignats” és un pas endavant en la lluita contra els drets socials. Al seu compte de Twitter es mostren satisfets per les cites aconseguides amb els bancs.
#Feliz15M Si es pot! a Paral·lel s’ha aconseguit fixar una reunió amb Bankia per a negociar el deute de les 9 afectades #BancoDaciónYa
— Acampadabcn (@Acampadabcn) mayo 15, 2012
Unes 60 persones també han protestat davant la fiscalia, contra les retallades en sanitat. La jornada reivindicativa havia començat amb l’entrada d’un centenar d'”indignats” als estudis de Catalunya Ràdio i els de RAC1 per llegir-hi un manifest.
Judici populars al sector financer
A migdia, una vintena de furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra s’ha desplegat prop de la seu del PP de Catalunya, on els indigants han organitzat un “dinar popular”.
Després de dinar, els “indignats” han pujat cap a la plaça de Francesc Macià per anar en manifestació per la Diagonal fins a la plaça de Maria Cristina, davant d’on hi ha la seu de Caixabank.
La marxa ha avançat ocupant els carrils de la Diagonal de sortida de la ciutat i amb un cordó policial que separava els manifestants dels carrils d’entrada.
Des de les 18 h, davant la seu de Caixabank que els “indignats” anomenen “les torres de Mordor”, s’ha escenificat un judici popular al sector financer. Hi han participat alguns damnificats per les participacions preferents de La Caixa i altres entitats, que ara no poden recuperar els diners que hi van invertir.
Els primers testimonis en aquest judici han estat persones que han estat desnonades de casa seva per l’acció de bancs i caixes, en no poder pagar la hipoteca. El veredicte del “jurat popular” ha estat, com no, declarar culpable el sistema financer.
Cerca de 500 personas al grito: ‘mai més soles, banquers a la cassola’. #OccupyMordor #acampacaixa twitter.com/calcosares/sta…
— calogero (@calcosares) mayo 15, 2012
Acampar o no acampar
A partir de les 20 h, els centenars d'”indignats” que hi havia concentrats a la plaça de la Reina Maria Cristina s’han constituït en assemblea per debatre les properes accions a emprendre. Una desena de persones ha defensat l’opció d’acampar i quedar-s’hi a dormir, mentre altres membres de l’assemblea proposaven marxar i tornar-hi demà a les 8 h per fer-hi una “Caixarolada”. Aquesta protesta es repetirà també a les 19 h.
El debat s’ha reproduït a l’assemblea que, amb una mica de retard sobre l’horari previst, ha començat a quarts de 10 a la plaça de Catalunya.
Cap a la mitjanit, una cinquantena d'”indignats” es preparaven per passar la nit davant de la seu de CaixaBank.