El primer dia de funcionament al 100 % del nou túnel de les Glòries ha deixat imatges de la Gran Via que difícilment s’havien vist mai. Només en situacions extraordinàries, com, per exemple, durant el confinament per la covid, aquesta via havia quedat buida de cotxes. Ara, però, aquesta estampa és ja una realitat que podria perdurar si es compleixen els pronòstics de l’Ajuntament de Barcelona.

El trànsit en superfície s’ha prohibit entre la rambla del Poblenou i la plaça de les Glòries i tan sols hi poden circular els veïns, el transport públic i les bicicletes. La resta ho ha de fer pel túnel. La Gran Via buida en aquest tram impacta, especialment, durant el primer dia laborable. Es tracta d’una zona que anava molt carregada habitualment de trànsit i ara s’ha transformat completament.

Els veïns, satisfets

Els veïns amb els quals ha pogut parlar betevé estan molt satisfets. Diuen que tenen menys pol·lució i menys soroll a tocar de casa seva. El Fabio Ribeiro es va mudar a la Gran Via mesos abans que comencessin les obres. Treballa des de casa i el canvi ha estat radical. La limitació del trànsit també agrada els clients de bars i terrasses de la zona i els comerciants, que valoren la pacificació de l’entorn.

La nova Gran Via: un passeig amb arbres i transport públic

Un cop tot el trànsit ha quedat soterrat al túnel, començarà una nova fase per transformar la superfície de la Gran Via. La proposta es va escollir amb un concurs públic i dona protagonisme a l’espai per a vianants amb zones d’estada, àrees de joc infantil i arbres per fer ombra. També hi haurà carrils per a bicicletes i veïns i s’hi garantirà el pas del tramvia i el bus. 

La previsió és tenir fet el projecte executiu l’abril del 2023 i treure les obres a concurs abans que acabi el mandat, tot i que el govern municipal es va comprometre també a adjudicar-les, com reclamen els veïns de la zona

Cues el primer dia laborable

La situació en aquest tram en superfície, però, dista molt del que ha passat a primera hora del matí per accedir als túnels i en alguns trams dels laterals. Les retencions han afectat de ple tots aquells vehicles que entraven a Barcelona per la Gran Via (C-31) des del Maresme i, especialment, en el tram on hi ha dos carrils d’accés a la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona ja havia advertit que els embussos es podrien produir i per això demana evitar circular per aquest tram entre les 7 i les 9.30 h.