Segons informen fonts policials, les falsificacions són litografies que s’atribuïen a Dalí i anaven acompanyades de certificats notarials falsos que constataven la suposada autenticitat de les obres.

La investigació es va iniciar en detectar la venda en una subhasta a Internet i en una galeria de Barcelona de forma simultània d’una mateixa obra, com si fossin dues obres idèntiques de Dalí. En principi, l’aspecte indicava que totes dues podien ser originals, amb la mateixa numeració i sèrie i les dues signades presumptament per l’artista.

Durant la investigació es van identificar i localitzar dos comerços: una casa d’antiguitats de Sant Celoni i una galeria d’art de Barcelona, en la qual van trobar una litografia idèntica a l’altra. El primer dels establiments venia la litografia per subhasta a Internet i la galeria d’art la oferia directament al públic. Qui les venia, en els dos casos, era l’exgalerista.

A cadascun dels establiments, s’hi van intervenir tres litografies més de la mateixa sèrie, amb els certificats notarials d’autenticitat falsificats. L’home que va introduir les litografies en el circuit comercial ha estat detingut per delictes d’estafa, falsificació de documents i contra la propietat intel·lectual. Les 47 litografies que s’han intervingut durant tota la investigació s’han portat a la Fundació Dalí perquè es custodiïn i se’ls faci un peritatge.