IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "La Constitució parla de nacionalitats, per tant si fem una història que obvies aquesta realitat, doncs, estàs fent un pas en direcció contrària i, per tant, seria una involució en el temps."

La reacció de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha arribat després que en la sessió de control del Congrés dels Diputats el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, ha dit que la intenció del Govern central és “espanyolitzar els alumnes catalans”. Wert ha afegit que l’objectiu és que “se sentin igual d’orgullosos de totes dues identitats perquè totes dues els enriqueixen”. El ministre ha contestat més tard a les declaracions de la consellera tot dient que s’ha mostrat sorprès que se l’hagi acusat de mantenir posicions preconstitucionals, i ha aclarit que aposta per aconseguir un equilibri entre la seva “doble identitat”.

Wert ha dit això en resposta a una pregunta del diputat socialista Francesc Valls, qui li ha recriminat que relacionés el creixement del sentiment independentista “amb la direcció que ha portat el sentit educatiu”. El ministre ha dit que, segons la seva opinió, “la deriva que ha pres part del sistema educatiu a Catalunya facilita que es produeixi una ocultació o una minimització dels elements comuns, particularment els històrics, que configuren la història de Catalunya dins d’Espanya”.

Rigau ha advertit que el govern central “ja fa temps que s’estan saltant les competències que els toquen i ara se suma el camí identitari, cosa que se’ls escapa”.