A primera hora d’aquest dijous, diversos grups d’estudiants han bloquejat els accessos a les facultats de la Universitat de Barcelona (UB), de la Politècnica de Catalunya (UPC) i l’autònoma (UAB). El seguiment, en canvi, ha estat baix a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Fonts policials han pexlicat que els piquets impedeixen des de les 07.50 hores del matí l’entrada a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça de la Universitat, i també al campus de la Diagonal, on es troben les facultats de la UB i la UPC.

Al campus de Bellaterra de la UAB, un centenar d’alumnes que pertanyen a les assemblees d’estudiants han passat la nit al campus i han posat barricades als accessos per carretera a la universitat. Al matí han intentat tallar el trànsit a l’AP-7, però un dispositiu format per 8 furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos els ho ha impedit.

Pels volts de les 10.30 del matí els estudiants han tallat l’avinguda Diagonal i després el carrer de Joan Güell per dirigir-se al centre, on està convocada la manifestació. Durant tot el matí hi ha hagut talls de trànsit a la ciutat amb motiu de la vaga, ja que diverses columnes d’estudiants han marxat pels carrers de Balmes o d’Entença, entre d’altres, fins arribar a la plaça de la Universitat.

De fet, els Mossos d’Esquadra han comunicat que està preparat un dispositiu amb unitats d’antiavalots “en cas que sigui necessari protegir el dret de les persones que vulguin accedir als edificis per evitar que hi hagi incidents”.

Qui convoca la vaga?

La jornada de vaga d’aquest dijous ha estat convocada per la Plataforma Universitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que també ha previst una manifestació a partir de les 12 del migdia a la plaça de la Universitat, a la qual s’adheriran també l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). En la marxa hi haurà pancartes amb diversos lemes: “Contra les retallades de personal”, “Contra els preus abusius de les matrícules” i “Contra els atacs a la democràcia”.

Per la seva banda, el Consell d’Estudiants de les Universitats Catalanes (CEUCAT) ha demanat a través d’una carta a les universitats catalanes que “es faciliti en la mesura del possible que aquells que decideixin fer vaga puguin fer-ho sense penalitzacions acadèmiques greus”. Amb tot, els estudiants han demanat als rectors que avisin per carta els responsables de docència perquè tinguin coneixement de la convocatòria. L’objectiu és que es faciliti als alumnes amb exàmens o proves fixades per a aquest dijous que puguin fer-los en dates alternatives, així com un possible ajornament dels treballs.