El Departament d’Interior prepara un ampli dispositiu de seguretat per al partit de Champions del Barça amb el París Saint-Germain d’aquest dimarts a Montjuïc. Atès que es tracta d’un esdeveniment de gran interès internacional que aplegarà milers d’aficionats, molts també francesos, s’ha optat per redimensionar els mitjans antiterroristes de què disposa el cos policial. Els Mossos ampliaran, per exemple, la presència del Grup Especial d’Intervenció (GEI), una unitat reservada per als partits d’alt risc, i s’hi afegiran excepcionalment drons i la unitat aèria (Helix).

A l’hora de desplegar el dispositiu, Interior ha tingut presents les darreres amenaces gihadistes contra esdeveniments esportius. L’amenaça terrorista es manté en un nivell 4 reforçat sobre 5 i, per tant, s’accentuen les mesures preventives i de seguretat, tant en partits d’aquesta magnitud com en altres esdeveniments amb grans aglomeracions de persones.

Què són els GEI i els Helix?

Com a mesura extraordinària el dispositiu inclourà més efectius del GEI, una unitat especialitzada en intervencions amb un alt risc de violència armada, com ara la detenció de terroristes, rescats d’ostatges i la protecció de personalitats. També hi estaran presents els Helix. Els Mossos d’Esquadra disposen d’aquests tipus d’helicòpters lleugers i els fan servir en dispositius policials i entrenaments militars. Un dels models incorpora una càmera tèrmica i pot seguir objectius en moviment. L’altre disposa de visió nocturna i una grua que permet fer missions d’inserció i extracció de membres d’unitats especials en llocs de difícil accés.

Helicòpter H135-P2 dels Mossos d’Esquadra, un dels models Helix

Més de 350 efectius durant el partit

El dispositiu concentrarà més de 350 efectius en la seva fase màxima, quan l’afició arribi al camp i durant la celebració de la competició. Les mesures inclouen agents d’ordre públic, la Unitat Canina i la de Subsòl, agents de Seguretat Ciutadana (Grup Regional de Motos i Grup de Delinqüència Urbana) i agents d‘Informació, a part dels GEI. En aquesta fase també s’activaran els drons i els helicòpters per garantir la vigilància des de l’aire.

Un partit d’alt risc amb dues aficions radicals

Es preveu que aquest partit concentri al voltant d’uns 50.000 espectadors. D’aquests, 2.600 seran de l’equip rival, entre els quals hi ha una afició radical amb uns 400 seguidors francesos. Ells seran els primers a accedir al camp, a les 19 h, vigilats i acompanyats per evitar incidències.

L’objectiu d’aquest dispositiu serà evitar que les dues aficions radicals dels dos equips es trobin. En finalitzar el partit l’afició radical francesa serà també la darrera a sortir del recinte. Per gestionar la seguretat en aquest àmbit, els Mossos d’Esquadra s’han coordinat amb la Policia Nacional francesa, la seguretat del FCB i la Guàrdia Urbana.

TriasxBCN demana compartir informació sobre el risc d’amenaça terrorista

En la situació internacional actual, el Grup Municipal de TriasxBCN ha reclamat al govern de Jaume Collboni una reunió per compartir informació sobre el risc d’amenaça terrorista a Barcelona. En concret, el seu portaveu, Jordi Martí Galbis, ha enviat una carta al tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, en què li demana repetir la trobada de l’octubre.

TriasxBCN apunta que no volen “en cap cas” contribuir a un alarmisme “injustificat”. Martí especifica que veuen “amb preocupació” les amenaces de diferents grups islamistes radicals cap a Occident, l’escalada bèl·lica a l’Orient Mitjà amb l’atac de l’Iran sobre Israel i els diferents episodis de possibles actuacions terroristes que han planat recentment sobre Barcelona i que han estat descartades.