Les forces de seguretat espanyoles i també les europees estan atentes a l’amenaça del terrorisme gihadista per als propers grans esdeveniments esportius, com les competicions de futbol europees. El motiu és un vídeo que Estat Islàmic ha difós per amenaçar els estadis on s’han de disputar els quarts de final de la Champions League.

En una entrevista al ‘bàsics’ Jofre Montoto, analista de seguretat expert en gihadisme i radicalització, explica que “sempre que hi ha un gran esdeveniment esportiu, hi ha una amenaça”. Explica que esdeveniments amb molt de seguiment es converteix en un altaveu amb un gran impacte propagandístic per a aquestes organitzacions terroristes. Explica l’expert, que històricament és que hi ha un cert efecte crida quan “pugen els atemptats hi ha més gent disposada a sumar-s’hi i fer-ne algun”.

Tot i això, considera que l’amenaça actual “no és prou gran com per evitar carrers o no assistir a segons quins esdeveniments”.

El nivell 5 d’alerta significa el desplegament de l’Exèrcit al carrer

Aquest dilluns es va reunir el Gabinet de Coordinació Antiterrorista per avaluar el risc i l’amenaça actuals i es manté el nivell d’alerta antiterrorista 4 sobre 5 reforçat. L’analista de seguretat explica que això significa que on ja hi ha presència policial es reforça. A més, apunta que pujar al nivell 5 d’alerta antiterrorista implicaria “la suspensió d’algunes llibertats i el desplegament de l’Exèrcit al carrer”.

“Una cèl·lula com la de Moscou és molt difícil”

Pel que fa a la tasca dels cossos de seguretat, assegura que “hi ha un monitoratge constant de xarxes socials i cada setmana, pràcticament, hi ha una detenció, però en seguretat no es pot garantir el cent per cent“. Tot i això, l’expert assenyala que “una cèl·lula com la de Moscou és molt difícil”.

No només els partits de futbol estan en el punt de mira. El Gabinet de Coordinació Antiterrorista també ha aprovat un paquet d’hores extraordinàries per fer front a esdeveniments d’impacte internacional que se celebraran durant els propers mesos. Interior en destaca el Campionat Mundial de Fórmula 1 i la celebració de la Copa Amèrica.

“Podem estar tranquils”

Per Montoto, l’adaptació al gihadisme per part dels cossos de seguretat ja fa molt de temps que es fa i assegura que “podem estar tranquils”. Un exemple de com es preparen és el simulacre d’atemptat que els Mossos d’Esquadra van fer a finals de l’any passat. Va ser el més gran fet mai a Catalunya i l’exercici, que es va situar a l’estació de Sants, ha permès analitzar la reacció policial, l’atenció a les víctimes i els protocols que es van desenvolupar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.