A partir de la feina de recerca que havia fet l’historiador Agus Giralt, els alumnes de segon d’ESO de l’Institut Escola Arts s’han aproximat a les biografies d’una quarantena de santsencs que van ser deportats als camps de concentració nazis. El resultat de la seva feina s’exposa a la Lleialtat Santsenca, en part, per posar de relleu la història d’aquestes persones en la seva majoria anònimes.

L’Elisenda Cartañà, professora de socials de l’institut escola, explica que va pensar en una manera de commemorar el 27 de gener, el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, a partir de tota la informació que havia recopilat l’Agus Giralt.

En la pell de cada deportat

“Se’ns va ocórrer crear una història ficció i es van afegir els professors de català, de castellà i de plàstica”, explica Cartañà. “En grups de dos alumnes es van posar en la pell de cada personatge i els alumnes —per exemple— van ficcionar les cartes que aquests personatges haguessin pogut escriure, els objectes que haguessin pogut tenir, etc”, reconeix la professora.

Cartañà assegura que, a banda d’informar-sobre la situació als camps de concentració, és important que els nois i noies siguin conscients “que tots nosaltres podem fer història”.

Feina de recerca prèvia

L’historiador Agus Giralt reconeix que va començar a recopilar i investigar per motius personals, per aconseguir informació sobre un familiar seu que va ser deportats. A partir d’aquí va anar afegint-hi veïns de Sants. “Bona part dels deportats o les seves famílies van rebre compensacions del govern francès, que és qui els va entregar i aquest és el fil que vaig estirar per aconseguir bona part de les dades”, reconeix.

L’objectiu, agitar les memòries

L’historiador explica que “entre 700 i 1.000 barcelonins i barcelonines van acabar als camps de concentració, dels quals prop d’una quarantena eren dels nostres barris. Un cop es comença a parlar del tema, també s’agiten les memòries”.

Per això és important, també, —afirma Giralt— que els nois i noies hagin elaborat una ruta amb les adreces de tots els deportats veïns de Sants i hagin fet ara aquesta exposició a la Lleialtat Santsenca.