El cribratge massiu a les universitats catalanes s’ha posat en marxa aquest mes d’abril amb la intenció d’arribar a 230.000 estudiants. Aquest dilluns, els tests han començat a la UPC, al Campus Nord; dijous passat ho van fer a la UAB, i la setmana vinent es faran a la UB.
PCR de saliva
Els estudiants de la UPC que es vulguin fer la prova només han de recollir un lot d’automostra que, si volen, es poden endur a casa. Després només han d’entregar un petit pot amb la seva saliva als voluntaris de l’Hospital Sant Joan de Déu, que l’enviaran al laboratori. Entre les 24 i les 48 hores ja poden saber si són positius o negatius i consultar els resultats a l’aplicació del CatSalut, La Meva Salut.
Jordi Torrades, el coordinador del Campus Nord de la UPC, reconeix que aquest dilluns, amb la pluja, el ritme de proves ha estat lent, només s’han recollit un centenar de mostres. Tot i això, Torrades espera que el ritme s’acceleri i es puguin arribar a fer 1.500 proves.
Objectiu, els asimptomàtics
Aquests cribratges massius s’estan fent a totes les universitats catalanes i van començar la primera setmana d’abril. Després que les xifres a les UCI hagin experimentat una clara pujada, des del Departament de Salut volen posar el focus en la població més jove, entre els 20 i els 25 anys, i la universitat els permet accedir-hi fàcilment.
Amb els test que ofereixen als estudiants volen detectar de manera ràpida i àgil aquells joves que hagin donat positiu, però que no tinguin símptomes, els temuts asimptomàtics. Amb aquest control s’aconseguirà tallar cadenes de contagi en confinar els positius i els seus contactes estrets.
Els mateixos estudiants són conscients que es juguen no només la seva salut, sinó també la de la seva família.