UCI Hospital del Mar

Fa gairebé un mes que la reducció de contagis de coronavirus a Catalunya es va frenar i els casos van tornar a repuntar. Encara està per veure com afectarà Setmana Santa a la situació epidemiològica, però en qualsevol cas, el canvi de tendència ja es nota als hospitals. Els pacients crítics per covid-19 a les unitats de cures intensives (UCI) tornen a ser més de 500 i des dels centres sanitaris alerten que els hospitals s’ompliran ràpid.

Segons l’últim balanç de Salut, dissabte hi havia 503 malalts crítics a les UCI i aquest diumenge en són 513. Una pujada destacada, ja que feia un mes, des del 8 de març, que aquesta xifra es mantenia per sota dels 500. L’augment de pacients a les UCI ve acompanyat d’un increment també de les hospitalitzacions generals per coronavirus. Actualment hi ha 1.711 persones ingressades.

Una de les advertències que feia el sector sanitari és que en cas de quarta onada, el punt de partida a les UCI és més elevat que mai. De fet, no s’ha aconseguit reduir-hi els pacients crítics per sota dels 400 malgrat que fa tres mesos que la corba de positius a Catalunya es va començar a doblegar. Hi ha experts que atribueixen aquesta dificultat per buidar les UCI al fet que la variant britànica és més persistent i els malalts s’hi estan més temps que abans.

També és més transmissible i això està fent que els hospitals atenguin grups sencers de convivència. La investigadora del grup de recerca BiOCOM-SC de la UPC, Clara Prats, ha advertit que en només una setmana els hospitals poden passar dels 500 als 600 malalts greus a les UCI.