El Rebost Solidari de Gràcia està tancat durant aquest mes de setembre. La manca de diners per comprar aliments els ha portat a prendre aquesta decisió. La seva idea és tornar a obrir l’economat social a l’octubre, mentre esperen trobar una solució a llarg termini. Ara mateix estan en converses amb les administracions, perquè segons l’entitat, ara mateix el risc d’haver de tancar de manera permanent és alt.

Aquest economat social atén 2.000 persones dos cops al mes derivades de Serveis Socials, gràcies a 200 voluntaris.

Demanen a Serveis Socials que cobreixi el 50 % de despeses

No és la primera vegada que l’entitat es troba al límit econòmicament, per això aquesta vegada no només demanen una ajuda per resoldre el problema de manera momentània: reclamen a l’Institut Municipal de Serveis Socials que a partir d’ara cobreixi la meitat de les despeses del projecte per garantir-ne la continuïtat.

L’entitat explica que aquest any, amb els preus dels productes disparats per la inflació, han rebut menys diners. A això se li suma una reducció de les donacions tant del Banc dels Aliments com de la Unió Europea. Tot plegat ha fet créixer les despeses un 40 % respecte a l’any passat, amb la meitat d’ingressos respecte al 2021.

rebost solidari perill tancament

L’entitat explica que si l’administració no augmenta el pressupost, que actualment cobreix un 20 % de les despeses, tancaran. “Això és insuficient i si hem de seguir permanentment amb aquesta situació la decisió seria tancar el rebost de forma definitiva“, explica Josep Manel Alejandre, de Gràcia Participa, l’entitat encarregada del Rebost Solidari.

L’entitat vol mantenir el projecte d’economat social

De moment, la primera resposta que han obtingut per part de Serveis Socials no convenç a Gràcia Participa, perquè significaria redefinir el projecte. Ara mateix el tret diferencial de la iniciativa és que els usuaris accedeixen a l’espai i poden fer la compra com si fos un supermercat, amb un sistema de punts.

Segons Alejandre, redefinir el projecte significarà posar fi a l’economat i haver d’oferir lots d’aliments tancats, quan precisament van néixer, ara fa gairebé tres anys, amb “l’objectiu d’oferir una alternativa a les parròquies“, que funcionaven d’aquesta manera.

De moment, però, l’entitat encara està pendent de més reunions abans de prendre la decisió definitiva.