Les infeccions de transmissió sexual (ITS) han tornat a repuntar segons l’Informe de salut de Barcelona 2018. A la ciutat es van detectar 6.750 casos de sífilis, gonocòccia i clamídia, més del triple que ara fa quatre anys. D’aquesta tendència a l’alça en destaca la gonoccòcia, que ha crescut un 20,5 % en global a la ciutat i un 38 % en dones. Els districtes amb les taxes més altes d’infecció són Ciutat Vella i l’Eixample.
Tot i que la clamídia és el tipus d’ITS amb el nombre més elevat de casos a Barcelona, és la malaltia que creix menys, un 11,6 % respecte del 2017. Pel que fa a la sífilis, s’ha passat de 1.099 notificacions a 1.364, un creixement del 19,4 %.
La infecció per gonocòccia, la ITS que més creix
Amb 2.470 casos detectats, la gonocòccia és la ITS que ha registrat un repunt major, del 20,5 %. L’Agència de Salut Pública apunta que del total d’infeccions per gonocòccia el 86 % eren homes, el 14 %, dones i el 0,4 %, dones transsexuals. La infecció en dones és més freqüent als districtes de renda baixa i mitjana-baixa, mentre que en els homes s’observa als districtes amb renda mitjana-alta.
Pel que fa a la taxa d’incidència, a Barcelona va ser de 121,6 casos per cada 100.000 habitants el 2018. Però en quatre dels 10 districtes de la ciutat es va superar aquest llindar: Ciutat Vella (307,8), l’Eixample (215,4), Sants-Montjuïc (163,3) i Gràcia (132,7).
Es redueix l’ús del preservatiu
El creixement sostingut de les ITS també s’està registrant en altres ciutats d’Espanya, Europa i els Estats Units. L’alerta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) no és només per l’increment d’aquest tipus d’infeccions, sinó per la reducció en l’ús del preservatiu que hi va associada. A Barcelona, entre el 40 i el 60 % de les persones amb un diagnòstic de clamídia, sífilis i gonocòccia no havien utilitzat el preservatiu en l’última relació sexual.
El “chemsex”, en el punt de mira
A banda de reforçar la prevenció amb campanyes i promocions a les escoles, les administracions també estan molt pendents del fenomen “chemsex”, el consum de substàncies associades a les relacions sexuals. Ja hi ha un programa d’atenció i seguiment al Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sants i ara la intenció és ampliar-lo. L’Hospital Clínic va posar en marxa l’any passat un programa pioner per identificar casos de “chemsex”.