Un assaig clínic de Barcelona busca voluntaris per participar en un estudi per prevenir l’Alzheimer. Es tracta del projecte PENSA, impulsat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i del Barcelona Beta Brain Research Center, el centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall. Durant un any faran el seguiment a 200 persones que tinguin pèrdues incipients de memòria.

L’objectiu de l’estudi és analitzar si és possible frenar el declivi cognitiu en estadis previs a l’aparició de la malaltia. Als voluntaris se’ls dividirà en quatre grups. Dos rebran unes recomanacions d’estil de vida saludable i els altres participaran en un programa intensiu que inclou dieta, activitat física i estimulació cognitiva. A més, a un dels grups se’ls administrarà un preparat basat en un component del te verd, anomenat epigalocatequina gal·lat. En estudis anteriors, aquest component ha demostrat efectes positius en la funció cognitiva de persones amb síndrome de Down.

Voluntaris d’entre 60 i 80 anys

Els participants han de tenir entre 60 i 80 anys, estar en bon estat físic i percebre alguns problemes de memòria. Amb les proves que se’ls faran es podrà comprovar si els millora la funció cognitiva, abans de l’aparició dels primers símptomes de l’Alzheimer. És important que els voluntaris visquin preferiblement a Barcelona, ja que hauran d’acudir regularment a les visites presencials programades a l’estudi. Qui ho vulgui ja s’hi pot inscriure a través del web www.pensaalzheimer.org.

Un cas cada quatre segons

Cada quatre segons es diagnostica un nou cas d’Alzheimer al món, i es calcula que actualment 50 milions de persones pateixen demència, en la major part dels casos causada per l’Alzheimer. Aquesta xifra es tradueix a Espanya en 800.000 persones afectades. Segons els impulsors de l’estudi les demències tenen un cost diari a Espanya de 60 milions d’euros. La família, a més, és la que s’ha d’ocupar de la cura del malalt en el 80 % dels casos.