Són les proclames s'han sentit encara avui a Nou Barris. Fins aquí van arribar ahir un grup d'"indignats" de la branca que reclamava un habitatge digne. L'objectiu? Ocupar aquest edifici, buit des de fa més de cinc anys. El bloc ha passat per dos propietaris i ara l'entitat financera n'està a punt de practicar l'execució hipotecària. Abans que passi a mans de la banca, els "indignats" l'han ocupat per acollir famílies desnonades o en situació d'emergència. SALVA TORRES, portaveu de l'Assamblea d'Indignats de NouBarris "La banca en aquests moments té prop de dos milions de pisos. És qui controla el mercat immobiliari i per això taxa els preus de lloguer i decompra per sobre del que és normal fins i tot a Europa. Estem pagant uns lloguers i uns preus de propietat per sobre de la mitjana europea en un dels països que hi ha un grau d'atur més elevat. I això és una autèntica vergonya". Ja hi han passat la nit tres famílies com aquesta parella i els seus fills. Van ser desallotjats fa dues setmanes d'un pis de l'Incasol que ocupaven des de feia dos anys. GABRIEL "Nosotros no queremos que nos regalen nada. Porque gracias a Diós yo no estoy manco para ganar-me la vida. Entonces si nos ponen un alquiler asequible que nosotros podamos pagar... y los demás que van a entrar creo que también se unirán al mismo gremio". La intenció és que s'hi vagin instal·lant famílies fins a ocupar els 15 pisos que hi ha al bloc. Als baixos, s'hi farà un centre social, amb cooperativa i servei d'autoocupació. Aquest vol ser un projecte de llarga durada que tot just ara es començarà a articular. Aquesta tarda mateix, a les sis, es farà una assamblea per començar a parlar de com es farà el procés de selecció per a les famílies que podrien entrar a viure en aquesta finca.

L’immoble construït fa cinc anys havia estat en mans d’un propietari, una constructora i ara, segons el col·lectiu, està pendent que se’l quedi Caja Mar. Unes 300 persones s’hi van dirigir anit i van ocupar el bloc buit sense presència policial. Hi han passat la nit tres famílies desnonades fa pocs dies i han rebut el suport de l’Assemblea de Nou Barris. D’aquesta manera també evidencien una de les demandes de la manifestació del 15-O: el dret a un habitatge digne.

L’objectiu és que hi puguin viure 15 famílies desnonades, però ara cal decidir quines famílies seran. Per això, a les 18 h, hi ha prevista una assemblea, a partir de la qual s’adjudicaran aquesta quinzena de places. El col·lectiu vol convertir els baixos de l’edifici en un centre social amb un espai d’autoocupació i de cooperativa.

Paral·lelament, les 2.000 persones que van secundar la columna de sanitat van dirigir-se a l’Hospital del Mar. Un cop allà, van estirar-se a terra per simbolitzar la mort de la Salut Pública que arribarà, diuen, si el govern manté la política de retallades en aquest àmbit.

El tercer grup va retornar a la facultat de Geografia i Història, al Raval, on ja s’hi havien traslladat alguns “indignats” divendres. En principi, s’hi estaran fins aquest dilluns i al migdia s’hi farà una assemblea general.