Han hissat la bandera catalana en el mateix punt on ho va fer el president Companys quan es va recuperar el Castell de Montjuic per a la ciutat. Era el 1936. Però la bandera va desaparèixer poc després. Quan les tropes franquistes van ocupar Barcelona. Ara, 75 anys després, hi torna a ser. Aquesta ha estat la principal novetat dels actes d'homenatge als 71 anys de l'afusellament de Lluís Companys. Símbol de la memòria històrica però també del patriotisme català al qual s'ha referit el president de la Generalitat. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Aquest sentit de fer pinya del país és més necessari que mai. És una bandera de tots, de totes les catalanes i els catalans.I estem en un moment en que aquest, tot el poble, tota la nació, tota la pàtria, ha de presidir les nostres actuacions." I per recordar-ho, aquesta senyera estarà sempre hissada. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La bandera s'hi mantindrà de manera permanent des d'aquest precí moment en record del president Companys i de tots aquells que van donar les seves vides quedi sempre present en la nostra memòria." Els partits polítics de l'oposició han fet una lectura d'aquest homenatge en clau social. RICARD GOMÀ, Grup Municipal d'ICV-EUiA "Un país que recuperi tots els seus drets nacionals però un país per a tothom. Per tant, un país en el que el dret a la salut, a l'educació, als serveis socials... estigui garantit." JORDI HEREU, Grup Municipal del PSC "Fa uns anys vam aconseguir per la ciutat de Barcelona el que és el Castell de Montjuic, com un gran equipament de ciutat, com un patrimoni de la ciutat. I, per tant, em sembla un pas més de normalitat". L'acte ha acabat, com ja és tradicional amb una segona ofrena floral, en el lloc on fa 71 anys van afusellar Companys. ÀNGELA SAURET "Els actes de commemoració de la mort del president Companys han acabat al Palau de la Generalitat. Allà, el fill de Pedro Urraca, el guàrdia civil que va detenir a Companys a França, ha entregat els documents inèdits del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Us ha informat des del Castell de Montjuic, Àngela Sauret".

Amb la marxa de torxes es recorda, cada matinada del 15 d’octubre, el punt on morí afusellat el president Lluís Companys l’any 1940: el fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Les flors s’han dipositat a la tomba de l’insigne figura i a la rèplica del Monument als Immolats per les llibertats de Catalunya, al fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc.

La novetat de l’homenatge ha estat la senyera que la Comissió de la Dignitat ha lliurat al president de la Generalitat, Artur Mas, i que han hissat al baluard de Santa Amàlia, tal com va fer Companys el 23 d’agost de 1936, quan el castell de Montjuïc es va retornar a Barcelona. Més endavant, Franco va ordenar que en retiressin la bandera i, des d’aleshores, no havia tornat a onejar.

L’efemèride es produeix la mateixa setmana en què l’associació Memòria i Història de Manresa ha difós la publicació de cinc cartes inèdites que Companys va escriure des de la presó després dels “Fets d’Octubre” de 1934.

En els diversos actes commemoratius, hi han participat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el president del govern, Artur Mas, i l’alcalde Xavier Trias, entre d’altres.