soledat gent gran

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la ‘Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat’, emmarcada dins l’estratègia municipal contra la soledat i dirigida a professionals. L’objectiu és facilitar orientacions pràctiques per promoure i generar oportunitats de vinculació i pertinença durant l’envelliment i dotar d’eines als professionals que estan en contacte amb les persones grans per detectar i prevenir casos de soledat no desitjada, i intervenir-hi.

La guia vol posar èmfasi especialment en la intervenció en escenaris de transició vital que impliquen un nivell de risc més alt en relació amb la soledat.

Les orientacions que es presenten en la guia s’organitzen en quatre àmbits i les recomanacions que s’ofereixen parteixen de l’associació entre les relacions socials i el sentiment de soledat. Trobem accions relacionades amb la persona gran en concret, orientacions que impliquen les persones properes al seu entorn i d’altres propostes destinades al context en què passen aquestes relacions.

La cronificació de la soledat influeix en la qualitat de vida

Segons dades de 2022 de l’enquesta Òmnibus, a Barcelona el 2,1% de les persones més grans de 65 anys diuen que se senten soles sovint o molt sovint. La soledat no desitjada es pot cronificar i tenir conseqüències importants en la qualitat de vida. Durant l’envelliment, la presència de limitacions físiques, la pèrdua de la parella i de les relacions socials significatives, la jubilació, tenir expectatives elevades respecte a l’atenció o companyia de la família o la bretxa digital són alguns dels factors que influeixen en el sentiment de soledat.

Segons Joan Ramon Riera, el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, “l’Ajuntament fa anys que lluita contra la soledat no desitjada en el procés d’envelliment amb diverses iniciatives. Enguany, afegeix aquesta guia, que es nodreix de l’àmplia experiència municipal en impulsar i donar suport a iniciatives que tracten de prevenir i combatre les situacions de soledat i aïllament social que viuen les persones grans de la ciutat”.