ADA COLAU, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "Decir eso cuando hay personas que se están quitando la vida como consecuencia de esta criminal ley... les aseguro que no le he tirado un zapato a este señor porque creía que era importante quedarme aquí para decirles lo que les estoy diciendo pero este señor es un criminal y como tal deberían ustedes tratarle."

La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, ha comparegut a la Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats. Ha avançat que el grup del PSOE ha retirat una proposta de llei perquè el ple de dimarts que ve decideixi si admet a tràmit  la ILP per la dació en pagament. Colau ha recordat que les demandes que recull la iniciativa tenen darrere un ampli consens social i que, si les majories parlamentàries no permeten que la proposta tiri endavant, el moviment augmentarà la pressió i les mobilitzacions.

Falta saber quina posició prendrà el Partit Popular. En roda de premsa, el portaveu, Alfonso Alonso, ha avançat que el grup parlamentari majoritari votarà en contra d’admetre a tràmit la ILP. En la Comissió d’Economia, els populars han estat més evasius i han demanat centrar-se a millorar la llei de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris.

Des de la PAH, han presentat a la comissió una demanda de mínims. Colau ha prioritzat posar fi als desnonaments. Per això, demana l’aprovació de la dació en pagament retroactiva. A més, s’ha mostrat ferma en aquest aspecte i ha assegurat que “no acceptarem propostes que no siguin retroactives”. També exigeixen una moratòria urgent de tots els desnonaments d’habitatge habitual.

El segon objectiu és resoldre l’acumulació de pisos buits. La PAH proposa convertir-los un parc d’habitatge de lloguer social. Ada Colau ha puntualitzat que els lloguers no haurien de superar el 30% dels ingressos de les famílies.

En la intervenció, Colau ha apuntat com a causa de l’actual problema d’habitatge a una “estafa hipotecària generalitzada”. La portaveu de la PAH ha argumentat que l’endeutament de moltes famílies no va ser una opció lliure i informada. Ha afegit que molts factors conduien a la compra d’habitatges, com un mercat de lloguer inestable que no representava una alternativa.