(ACN / Redacció) Investigadors de l’Hospital del Mar han determinat amb imatges de ressonància magnètica el moment exacte en què els pacients sotmesos a un procediment d’anestèsia perden la consciència. Amb proves de neuroimatge, han detectat la seqüència per la qual el cervell deixa l’estat de consciència i arriba a la inconsciència. Aquesta troballa obre la porta a un monitoratge més acurat dels pacients i a un millor control del procediment anestèsic. D’aquesta manera, també es pot evitar la sobredosificació.

El treball s’ha publicat a la revista ‘Sleep’ i es va fer entre el 2017 i el 2018 entre 21 voluntaris sans que van ser anestesiats amb propofol. Mentre se’ls administrava aquest fàrmac, els voluntaris havien d’oprimir cada dos segons un sensor, fet que permetia fer el seguiment de la pèrdua de la consciència. A la vegada, es monitoraven les seves constants vitals i es controlava la seva activitat cerebral per mitjà de ressonància magnètica i d’un electroencefalograma.

Els avantatges de la descoberta

El metge adjunt del Servei d’Anestesiologia i signant del treball, el doctor Juan L. Fernández Candil, ha explicat que fins ara es disposava d’aparells que ajuden a identificar de forma “aproximada” quan el pacient està inconscient però no el moment exacte. Això pot portar a una sobredosificació en alguns casos. Conèixer el moment exacte evitaria aquesta sobredosificació i, per tant, els efectes secundaris derivats.

Els investigadors continuaran ara analitzant les dades obtingudes per mirar de validar un mètode que permeti traslladar els descobriments al quiròfan, amb el control de l’estat de consciència dels pacients gràcies a les dades observades en el seu electroencefalograma. Fernández Candil ha apuntat que no es pot posar una ressonància magnètica a cada quiròfan però sí disposar d’un aparell que permeti fer el seguiment de l’electroencefalograma del pacient per saber en quin moment perd la consciència.