El mes d’abril passat l’anomenada Plataforma03BCN, en defensa de l’escola bressol pública a Barcelona, es va concentrar a la plaça de Sant Jaume i va lliurar més de 25.000 signatures a l’Ajuntament per tramitar una iniciativa ciutadana (la primera que es presenta al consistori barceloní) en defensa del model únic de gestió directa. La iniciativa també inclou la petició d’una rebaixa d’alumnes per aula i, un cop admesa a tràmit, havia de debatre’s en comissió. L’Ajuntament, però, segons denuncien tant la plataforma com el president d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha considerat que la iniciativa no compleix els requisits establerts en la normativa.
Segons el grup ecosocialista, la comissió promotora de la iniciativa ciutadana ha rebut la notificació per informar-los que no serà tramitada per la manca d’autentificació de les signatures, un fet que segons ICV-EUiA no és exigit per la normativa vigent. El govern municipal, a més, rebutja la tramitació de la proposta en considerar que hi manca un text articular que l’acompanyi. Segons Iniciativa, però, el Reglament orgànic municipal (ROM) preveu la possibilitat de presentar un text que expressi en línies generals l’objectiu del moviment.
El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA reconeix que “és cert que la regulació de la iniciativa ciutadana municipal té moltes llacunes, però la interpretació de la norma no pot anar mai en detriment de l’exercici del dret de participació”. Gomà assegura que el grup ecosocialista, “va presentar fa més d’un any una proposició a la Comissió de Presidència per impulsar la regulació de la iniciativa ciutadana, qüestió que el govern municipal encara no ha resolt, malgrat que la proposició va ser aprovada”. El president d’ICV-EUiA al consistori considera que “el veritable problema és la flagrant manca de voluntat política de CiU per permetre que la tramitació de la iniciativa prosperi”.
Des del Comissionat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, però, insisteixen que malgrat la reducció dels mecanismes de participació, les consultes ciutadanes són una prioritat per al govern municipal. A més, fonts del consistori asseguren que “no s’ha posat cap trava” a debatre la iniciativa i precisen que ja es va avisar la plataforma que les signatures i la documentació que havien entregat incomplien els requisits de la normativa municipal pel que fa a l’autenticació de les signatures i la concisió normativa. Des de l’Ajuntament afirmen que el dret a petició que ha exercit la plataforma en defensa de l’escola bressol pública es pot canalitzar per tres vies: a través d’un informe que es pot debatre al plenari, mitjançant un debat en la Comissió de Cultura o com a iniciativa ciutadana. El consistori assegura que en una reunió amb membres de la plataforma el 27 de maig passat se’ls va oferir la possibilitat d’acompanyar-los en qualsevol de les tres opcions que elegeixin, i que estan en espera d’una resposta.