MARIA ÁNGELES SANZ, veïna del barri del Congrés "Yo vine con siete años. Era de las primeras casas que había aquí en el Congreso. Que es precisamente aquí mismo: el primer balcón, sólo había este edificio. El de atrás que era igual y los dos de allí. No había nada más. Todo esto era campos. No había coches, no había autobuses." Aquests immobles, a tocar del carrer de l'Espiga, són dels primers que es van edificar al barri, cap a l'any 1953. El bisbe d'aleshores, Gregorio Modrego, va promoure la construcció d'habitatges a la ciutat amb motiu del 35è Congrés Eucarístic. El Congrés i els Indians va absorbir la immigració que venia de la resta d'Espanya i, a diferència d'altres polígons, incloïa zones verdes i d'oci. L'any 1954, es van lliurar els primers pisos. HUMIL CUADRADO, veí del barri del Congrés "Yo fui de el primero que vine a vivir a este barrio. Las primeras casas que hicieron, vine yo. Con mi hermano." NÚRIA VIDAL, veïna del barri del Congrés "Aquesta fotografia, la de l'església, era això. Era un magatzem, perquè aquí no hi havia església. Llavors vam agafar aquest magatzem i el vam fer d'església, vam pintar aquesta pintura de Pius X allà." No va ser fins uns anys més tard que es va construir la parròquia de Sant Pius X. Un edifici situat a la plaça del Congrés i que s'ha convertit en una imatge molt identificativa del barri.

Amb motiu del 60è aniversari, aquest cap de setmana s’han programat tot un conjunt d’activitats commemoratives. Una de les més importants va ser el concert que va tenir lloc divendres a l’Església de Sant Pius X. La plaça del Congrés ha acollit els actes de dissabte i diumenge, des de jocs i tallers infantils fins a un tast de fideuà solidari.

Aquest diumenge s’ha dut a terme la missa solemne a l’Església Pius X, des de la qual els veïns han fet una passejada fins al lloc on es va posar la primera pedra al barri. La festa s’ha acabat cap al migdia amb una ballada de sardanes i un vermut popular a la plaça del Congrés.

60 anys de la primera pedra

La llavors coneguda com a “Ciudad Jardín Viviendas del Congreso Eucarístico de Barcelona” va néixer oficialment el 31 de maig de 1953, quan s’hi va col·locar la primera pedra a l’actual intersecció de la plaça del Congrés amb el carrer de Felip II.

Aquesta promoció immobiliària tenia unes característiques especials que la feien diferent, comparada amb les construccions d’habitatges a l’època del franquisme, ja que el polígon d’habitatges del Congrés va ser una promoció immobiliària dirigida per l’Església catòlica barcelonina. La idea principal era garantir un entorn tranquil per als residents, amb una trama urbana ordenada i molts espais verds i zones d’esbarjo.

60 anys després, el creixement urbanístic ha respectat en bona part un paisatge urbà en el qual continuen presents aquests espais.