Els set detinguts treballaven per a una mateixa empresa que, tot i estar inscrita al registre industrial i mercantil i estar autoritzada per la Generalitat de Catalunya, tenia una plantilla de treballadors que no disposava de la titulació acadèmica exigida per poder realitzar les revisions del gas. Per aquest motiu als detinguts se’ls imputa el delicte d’intrusisme professional.

Els falsos revisors del gas actuaven deixaven un paper d’avís a la porteria o vestíbul de l’edifici on presumptament havien de fer l’estafa. Un dia després, un fals operari passava a fer la revisió explicant que treballava per l’empresa Gas Natural o una empresa de la Generalitat i que venien a fer la revisió anual obligatòria del gas i la caldera. Una vegada realitzaven aquesta revisió, feien signar un contracte de manteniment anual i cobraven 99,82 euros, en efectiu o amb targeta bancària a través de datàfon.

En algunes ocasions, els detinguts amenaçaven les víctimes, la majoria d’edat avançada, dient que se’ls imposarien elevades multes econòmiques si no passaven la revisió o bé les atemorien amb grans responsabilitats en cas que es produís una fuita o una explosió de gas per no haver realitzat la revisió anual.

De moment, els Mossos d’Esquadra han localitzat una dotzena de persones que han estat víctimes d’aquestes inspeccions fraudulentes però calculen que n’hi poden haver moltes més. Els set detinguts, un d’ells l’apoderat de l’empresa, van quedar en llibertat després de passar a disposició judicial.

Per la seva banda, l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya ha manifestat als investigadors del cas la seva intenció d’emprendre algun tipus d’acció legal contra l’empresa implicada en aquests fets.