Podria tractar-se del descobriment més important en la lluita contra el càncer dels darrers quinze anys. Les teràpies actuals consisteixen a atacar directament les cèl·lules tumorals. En canvi, el nou tractament, conegut com a immunoteràpia, es basa en el fet que sigui el mateix sistema immunitari del malalt qui les destrueixi. Això suposa un avenç important, sobretot per als malalts amb metàstasi que s'han quedat sense cap opció de tractament. JOAN JOSEP GRAU, cap d'Oncologia Mèdica Hospital Clínic "Això és un important avenç perquè per primera vegada tenim nous fàrmacs, que a sobre de ser poc tòxics i ben tolerats, allarguen la vida i és el punt de partida d'una millora de la supervivència d'aquests pacients i també més endavant de la curació fins i tot en fases bastant avançades. Per tant, dóna moltes esperances." Els resultats de la investigació s'han presentat al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia de Chicago. Els estudis, liderats per l'investigador català Antoni Ribas, de la Universitat de Califòrnia, han demostrat que en el 50% dels casos els pacients han respost als fàrmacs i, en un de cada cinc, el càncer ha desparegut. JOAN JOSEP GRAU, cap d'Oncologia Mèdica Hospital Clínic "El tractament del càncer, a partir de la segona dècada d'aquest mil·leni ja ha canviat. Estem començant a veure que està funcionant i que pacients que abans vivien sis mesos ara poden viure diversos anys, i això és l'inici. Estem a punt de començar aquesta nova era i està començant ara." Tot i els bons resultats de l'estudi, els nous fàrmacs encara no han estat aprovats, ja que de moment, només se n'han fet assajos clínics. Els científics calculen que podrien estar disponibles d'aquí a 10 anys. Això sí, amb un cost molt elevat.

Els experts, que aquests dies participen en un congrés de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica a Chicago, ho consideren l’avenç més importants des de l’arribada de les anomenades teràpies moleculars, ara fa 15 anys. Es tracta d’un canvi en la manera d’atacar la malaltia. Segons el cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic, Joan Josep Grau, “mentre la quimioteràpia clàssica atacava la cèl·lula cancerosa, aquests nous tractaments fan que sigui el mateix entorn immunològic qui pugui atacar la cèl·lula tumoral”. És el què s’anomena immunoteràpia.

De moment s’han provat en pacients amb metàstasi que s’havien quedat sense cap altra opció de tractament. Eren pacients amb melanoma avançat que, en un 52% dels casos han respost bé al tractament i un de cada cinc ha aconseguit eliminar el càncer al 100%. A més, a diferència d’altres teràpies, els beneficis s’han mantingut en el temps.

Aquesta és la prova, segons el doctor Grau, de què “estem començant una nova etapa en el tractament del càncer que permet allargar la vida als pacients.” De fet, diu, aquests fàrmacs s’han provat amb pacients amb metàstasi, “però aquesta és només la porta d’entrada, perquè es poden adaptar fàcilment a altres tipus de càncer.” De moment s’ha provat amb èxit amb el melanoma, el càncer de pulmó i ronyó. En canvi, sense saber per què, els resultats han estat menys positius en els casos de càncer de pròstata.

Els fàrmacs, coneguts amb el nom d’inhibidors de PD-1 i PD-L 1 encara no estan aprovats ni als Estats Units ni a Europa. De fet, ara s’obre un llarg procés burocràtic per tal de poder comercialitzar aquests medicaments. Un estudi internacional amb la participació de l’Hospital Vall d’Hebron està examinant el potencial d’un fàrmac de la mateixa família per a càncers colorectals, gàstrics, de pàncrees, d’ovaris, de mama, de cap i coll.