Els Mossos d’Esquadra han detingut 108 menors d’edat aquest 2021 acusats de violència masclista. Representen un 63,6 % més que al 2020, l’any del confinament domiciliari, i un 3,8 % més que al 2019. La policia catalana creu que cada vegada hi ha més joves que confien en la denúncia com a una eina per fer visible i erradicar les violències contra la dona. De fet, les denúncies per violència de gènere mantenen una tendència a l’alça general en totes les edats.

En total, a Catalunya aquest any s’han investigat 9.906 persones per violència masclista, de les quals gairebé la meitat han acabat detingudes. Les xifres difoses pels Mossos coincidint amb el 25-N mostren com les denúncies han crescut un 7,9 % respecte de l’any passat i d’un 2,7% respecte al 2019.

Els delictes d’amenaces, els més denunciats

Els delictes que més arriben a les comissaries dels Mossos són els d’amenaces, una de les maneres en què es manifesta la violència psicològica contra la dona. Segons les dades policials, representen més de la meitat (52 %) de les denúncies. En segon lloc, hi ha la violència física per lesions o temptatives d’homicidi, present en un 40,4 % dels casos de violència de gènere.

La cap de la unitat central d’atenció i seguiment de víctimes dels Mossos, Andrea Garcia, ha advertit de l’augment de les ciberviolències, tot i que representen només un 4,1 % dels casos denunciats pot tenir conseqüències greus per a la dona per la difusió d’imatges i de vídeos a través de les xarxes socials, la persecució i l’assetjament.

Set dones assassinades a mans de les parelles o exparelles

Aquest 2021 a Catalunya han mort set dones a mans de les seves parelles o exparelles. Es tracta de la Jordina, Maria Pilar, Sula Betty, Lucía, Alla, Antonella Abigail i Pamela, d’entre 25 i 52 anys. Tres de les víctimes havien denunciat els seus casos a la policia i una d’elles tenia vigent una mesura judicial de protecció. Garcia detalla que els Mossos no sempre necessiten una ordre del jutge per iniciar un seguiment policial a una víctima si creuen que pot estar en perill.

Actualment, mantenen la protecció policial a 135 dones a Catalunya fent tasques de vigilància al domicili, acompanyant-les a la feina o a buscar els fills a l’escola. Aquesta protecció ha augmentat respecte de fa dos anys i ara els Mossos fan seguiment a un 35 % més de dones que al 2019.