Els treballadors de la sanitat fan xarxa amb els usuaris i, a poc a poc, l’entramat s’amplia i s’estén a altres centres de salut. L’objectiu és proposar millores de gestió en la sanitat pública, molt afectada per la reducció dels pressupostos.

Les tendes de campanya van arribar a l’Hospital de Sant Pau el 29 de novembre i ara, de mitjana, hi dormen unes 60 persones. Aquesta nit, alguns nens i nenes també han tastat l’experiència. Dues setmanes després, dos hospitals de la ciutat, el Clínic i el Vall d’Hebron, també es preveu que es mobilitzin. El Clínic, amb una tancada indefinida; el Vall d’Hebron, amb una jornada de protesta de 24 hores. Si finalment les assemblees de treballadors hi donen suport, serà un dia simbòlic en defensa de la sanitat pública: el 12 del 12 de 2012.

Protesta amb xocolata i xurros

Aquest matí, a l’Hospital de Sant Pau, una vuitantena de persones han participat en la xocolatada i les activitats infantils organitzades pel comitè d’empresa. Demanen que es paralitzi l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2013, que anuncien una reducció dels diners destinats a la sanitat pública. Els treballadors han rebut el suport d’usuaris i diverses plataformes veïnals. A més, estan recollint signatures al vestíbul de l’Hospital de Sant Pau i, de moment, ja hi han signat unes 8.000 persones.

Demandes sense resposta

Sergio del Río, membre del Comitè d’Empresa de l’Hospital de Sant Pau, critica que, tot i que el comitè hagi presentat diverses propostes de millora de la gestió del centre, el gerent, Xavier Corbella, no hagi mogut fitxa. Per trobar una sortida a aquest cul de sac, Del Río explica que s’ha arribat a un acord verbal amb el PSC, ICV, ERC i la CUP els partits polítics que han visitat el centre i els han donat suport – per crear una comissió de treball al Parlament formada per polítics, treballadors i usuaris. L’objectiu és pensar la sanitat de manera diferent, presentar propostes ajustades als pressupostos que satisfacin usuaris, treballadors i gestors.