Les flors als peus de la imatge i gairebé totes les espelmes enceses. Són dues mostres de la devoció que desperta entre els fidels catòlics la Immaculada Concepció. BERTA SÁNCHEZ "Per a mi és molt important perquè jo tinc molta fe en la Verge Maria." OLGA BARRIO "És el sant de la iaia Conxita, que ja no està amb nosaltres. Veníem amb ella i ara que no hi és, ho continuem fent." La celebració d'aquesta festivitat a la catedral, amb una pregària i una missa en honor a la Mare de Déu, es remunta a dècades i està vinculada també a la història de Barcelona. De les mans de la Immaculada Concepció pengen les claus de la ciutat, que va rebre com agraïment quan el municipi es va veure alliberat de la pesta. JOSEP VIVES, arxipreste de la Catedral de Barcelona "L'any 1651 la gent invocava la mare de Déu, i quan es va acabar la pesta en agraïment per la seva intercessió, li van oferir les claus de la ciutat." Però fora del temple la devoció és dilueix, i més enllà del fet que és el dia de la Immaculada Concepció, molts no tenen gaire clar què celebrem avui. CARME COROMINES "Avui és la Puríssima, no?... No avui res." SÍLVIA LIANA "És una festa religiosa i suposo que té alguna cosa a veure amb la concepció del nen." RAFEL ASENJO "Va engendrar el nen Jesús sense tenir relació amb cap home, no?" Hem trobat una excepció... ALFRED SARGATA "Vol dir que no té 'màcula', és una paraula llatina que vol dir que no té 'taca', en castellà seria 'mancha', és una verge sense cap tipus de pecat." I el que ha començat a guanyar adeptes és el replantejament del calendari de festius, tot i que hi ha diversitat d'opinions. HÉCTOR LORDA "No té sentit fer dues festes enmig de setmana." FERRAN BARQUET, paradista "Per nosaltres aquí a la fira és ideal que hi hagin molts dies seguits de festa ja que la venda augmenta molt." I és que, per als paradistes de Santa Llúcia, aquest pont és una oportunitat de fer negoci.

La Immaculada Concepció és la doctrina que diu que la Verge Maria fou preservada del pecat original des de l’instant que fou concebuda. Aquest fet no té res a veure amb el fet que la Mare de Déu fos sempre verge, és a dir, no té a veure amb el naixement de Jesús sinó amb la concepció de la mateixa Maria.

A Barcelona, la celebració de la Immaculada Concepció també té un rerefons històric. Durant l’any 1651, la ciutat va viure una pesta i quan va desaparèixer, en senyal d’agraïment, el Consell de Cent va lliurar a la Mare de Déu les claus de la ciutat, que encara pengen de les mans que hi ha a la imatge de la Catedral.