Van arribar a polir les vores d'un banc perquè llisqués més. Ara patinar a la plaça dels Països Catalans serà una mica més difícil. L'Ajuntament ha començat les obres de millora d'aquest espai. De moment, renovaran el paviment de la plaça, repararan i pintaran les pèrgoles i en milloraran l'enllumenat. Són actuacions puntuals abans de fer la renovació total de la plaça entre el 2013 i el 2014. JORDI FALCÓ, Centre Social de Sants "Ens hauria agradat poder donar la nostra opinió. Si fan una asfaltada segurament només continuarà sent propietat o els seus usuaris seran els skaters, més enllà de poder passejar els veïns." En els propers dies aquest solar també canviarà de cara. Fins ara estava en mans d'Adif, però abans que acabi l'any es convertirà en un aparcament de cotxes. L'Ajuntament tampoc no s'ha oblidat dels taxistes, que tindran una parada a la plaça dels Països Catalans. Això sí hauran d'esperar una mica. PEDRO MARTÍNEZ, taxista "Es surrealista que estemos esperando al 2014 para que amplien la parada." FRANCISCO RUIZ, taxista "Pienso que se ganarán carreras que hoy se estan perdiendo porque allí siempre había habido parada." Si l'Ajuntament acompleix els terminis, d'aquí a dos anys els turistes podran agafar legalment un taxi en aquesta sortida de l'estació de Sants.

Aquest divendres s’ha fet públic el calendari amb què treballa el consistori per tal de remodelar la plaça dels Països Catalans, ocupada des de fa anys per les obres de l’alta velocitat. Ara mateix és un espai deixat i a la vegada ocupat per Adif, que hi fa les obres de l’arribada de l’alta velocitat. La proposta del consistori és tornar a recuperar la plaça amb l’aspecte original que tenia l’any 1983.

El pla d’actuació, fase a fase

L’Ajuntament ha començat les obres sobre el paviment per millorar l’accessibilitat a la plaça i la seguretat. També es farà la neteja de la pèrgola, l’arrenjament i es renovarà l’enllumenat que va a sota d’aquesta estructura. Una de les novetats serà la recuperació d’un solar ocupat per Adif que es convertirà en un aparcament de motos i cotxes. L’espai està situat als carrers de Guitard, Puiggarí, Comtes de Bell·lloch i Viriat. Es preveu posar formigó en aquest espai de 3.600 metres quadrats abans que acabi l’any. Amb aquesta obra es desplaçarà part de l’aparcament d’àrea verda i blava actual.

Una nova parada de taxis a la plaça

La proposta del consistori és traslladar una part de l’encotxament de taxis a la plaça dels Països Catalans. Ara l’encotxament es fa a la plaça de Joan Peiró, on hi ha un gruix important de taxistes. La proposta preveu que els taxistes facin un nou recorregut que anirà des d’un espai tancat d’obres a tocar  del passeig de Sant Antoni, fins la nova parada de la plaça dels Països Catalans. Aquest carril és una vella proposta de l’Institut Metropolità del Taxi . Alguns taxistes han lamentat que aquesta nova parada, que és una demanda històrica, arriba molt tard.

La renovació total de la plaça es farà entre 2013-2014

Un cop s’hagin alliberat els espais ocupats per l’obra d’Adif, es farà la reforma total de la plaça dels Països Catalans. Es recuperarà la font de ruixadors i la font adossada al mur. Es recuperarà l’enllumenat original i també s’actualitzarà el mobiliari urbà.

Els veïns critiquen que la reforma no s’ha consensuat

Algunes entitats del barri han criticat que l’Ajuntament hagi tirat pel dret i no hagi consultat la reforma amb els veïns. Jordi Falcó, del centre social de Sants, tem que el nou paviment de la plaça sigui un reclam per als patinadors.