No pensen cedir i no permetran que es tanqui cap unitat més encara que sigui temporalment. Divendres un grup de persones es van tancar a la unitat d'hospitalització de malalties infeccioses i dissabte a la de neurologia per impedir-ne el tancament previst durant l'estiu. Imatge que van copsar amb els telèfons mòbils membres del personal del centre sanitari. El grup de treballadors que han promogut la protesta asseguren que no només ells han impedit el tancament d'aquestes unitats. Alguns dels pacients ingressats es van negar a que els canviessin d'habitació. Si més no això és el que han dit a BTV els mateixos treballadors, que denuncien que si es tanquen aquests llits no es podran atendre correctament els pacients i a més hi ha perill de que es col·lapsin les urgències, com afirmen, ja ha passat aquest cap de setmana. Des de l'hospital neguen aquestes afirmacions i a través d'un comunicat de premsa han reiterat que l'activitat assistencial s'està desenvolupant amb absoluta normalitat i que no hi ha cap pacient pendent d'ingrés per manca de llits. També recorden que la reordenació de l'activitat ja és un fet habitual durant els mesos d'estiu i que CAP malalt no es derivarà a un altre hospital per motius organitzatius, com apuntaven els mateixos treballadors. Sigui com sigui, aquest matí tant la unitat de neurologia com la de malalties infeccioses estaven en funcionament encara que l'hospital no ha confirmat si l'obertura és definitiva o no.

La rebel·lió va començar divendres després de les concentracions convocades per la Plataforma pel Dret a la Salut a la porta de diversos hospitals públics catalans. Al Vall d’Hebron, una quinzena de persones van ocupar simbòlicament durant una estona la cinquena planta, de traumatologia, tancada des de fa dos anys.

A la tarda, a l’Hospital de Bellvitge, una vintena de treballadors i usuaris de la sanitat van ocupar la unitat d’infecciosos de la planta 12 i, d’acord amb els 22 pacients ingressats i els seus familiars, van decidir que no marxarien d’allà fins que l’hospital fes marxa enrere en el pla de tancar aquesta unitat (la 12.1) durant l’estiu. En van marxar a la nit, en comprovar que la unitat continuava oberta.

L’endemà, la protesta es va repetir a la unitat de neurologia de la planta 9 del mateix hospital. Novament, una vintena de pacients i una vintena d’activistes en defensa de la sanitat pública s’hi van tancar fins aconseguir que l’hospital descartés el tancament immediat d’aquests llits.

Membres de l’assemblea de treballadors de l’Hospital de Bellvitge i alguns usuaris es mantenen en alerta durant aquest cap de setmana per detectar qualsevol moviment que pugui indicar el tancament d’alguna unitat d’hospitalització. També han adreçat missatges a tots els pacients ingressats i els familiars, i els han dit que en cas que vulguin traslladar-los a un altre llit tenen el dret de negar-s’hi. Les parets de l’Hospital de Bellvitge estan plenes de cartells i fullets que informen de les protestes.

Negociació sindical

Membres de la gerència del centre es van presentar ahir a les unitats ocupades i es van mostrar disposats a parlar del tancament estival de llits, però només amb els representants sindicals, no pas amb els activistes i usuaris que s’hi havien aplegat. La Junta de Personal de l’Hospital de Bellvitge ha demanat que els tancaments d’unitats previstos per a aquests dies s’ajornin almenys fins després de Sant Joan per poder negociar mentrestant.

La direcció de l’Hospital de Bellvitge assegura que a hores d’ara no hi ha cap pacient pendent d’ingrés per manca de llits i que aquests dies no s’ha previst traslladar cap pacient a altres hospitals per motius organitzatius. Però la disminució del nombre d’operacions programades a l’estiu, amb molts equips mèdics de vacances, “fa necessària la concentració dels pacients que requereixen ingrés hospitalari en menys unitats d’hospitalització, amb l’objectiu d’aconseguir un millor aprofitament dels recursos existents”, diu el comunicat enviat avui per la direcció de l’hospital.

Entre els organitzadors de la “rebel·lió” hi ha la secció sindical de la CGT, que té tres representants sindicals a la Junta de Personal de l’Hospital de Bellvitge. Els sindicats majoritaris en aquesta junta, UGT i SATSE, també denuncien que fa tres anys que l’Institut Català de la Salut està desmuntant el sistema sanitari públic amb constants retallades de pressupost, com les que obliguen a tancar llits durant l’estiu. El secretari general de la UGT a Bellvitge, Agustí Echevarria, hi afegeix que “la sublevació d’aquests dies està motivada per la mala gestió de la directora de personal de l’hospital” i posa la dimissió d’aquesta com a condició per començar a negociar qualsevol possible solució del conflicte.