L’escriptora i poetessa Fàtima Saheb ha donat el tret de sortida aquest dimecres a l’homenatge de la ciutat a les víctimes del 17-A en el cinquè aniversari. Saheb ha volgut tenir un record per “als que ja no hi són” i que “el temps no esborra mai”. L’escriptora i poetessa també ha citat la frase recollida al memorial del pla de l’Ós de la Rambla en català i en àrab, escollida l’any 2019 per víctimes de l’atemptat terrorista: “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau”. Durant el transcurs de l’homenatge un grup d’assistents han proferit crits i consignes en senyal de protesta.

La coral simfònica de nois i noies Vozes ha interpetat un parell de temes musicals i després s’ha fet un minut de silenci. Tot plegat en presència de víctimes i supervivents del 17-A. Tot seguit s’ha fet una ofrena floral al memorial, entre crits i xiulets d’alguns dels assistents, per part de representants dels diferents grups municipals amb Ada Colau al capdavant i dels representants del Parlament. També hi han contribuït membres de les forces i cossos de seguretat.

Cinc anys amb crítiques des de l’UAVAT

L’atemptat a la Rambla, reivindicat per Estat Islàmic, va commocionar Barcelona el 17 d’agost del 2017. L’atropellament massiu va deixar 15 morts, als quals es va afegir una altra vida a l’atemptat el mateix dia, a Cambrils.

Cinc anys després, la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT) denuncia que moltes de les víctimes no han estat reconegudes formalment per les administracions. L’entitat assegura que de les 350 víctimes 250 podrien no haver estat informades ni per les administracions, ni la fiscalia ni el Ministeri de l’Interior.

Els acusats, condemnats a fins a 53 anys de presó

Els tres detinguts i acusats de pertànyer a la cèl·lula gihadista que va participar en els atemptats del 17-A van ser condemnats per l’Audiència Nacional a penes de 53, 46 i vuit anys de presó. Per al tribunal queda provat que dos d’ells, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, van participar de manera indirecta als atemptats, tot i que no van ser-hi en cap dels escenaris presencialment. Al tercer acusat, Said Ben Iazza, va ser condemnat per col·laborar amb la cèl·lula, haver cedit el cotxe per a les operacions i haver-los facilitat documentació.

Tanmateix, no hi va haver condemna per a les 16 morts, ja que el tribunal va concloure que els autors materials dels fets, abatuts poc després dels atacs, van actuar pel seu compte propi.

Així ha transcorregut tot l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A.