Una família amb tres menors denuncia que el SAIER, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats que depèn de l’Ajuntament, els ha demanat que marxin de la pensió on viuen sense donar-los cap altra opció. La Lela, el seu marit, l’Omar, i els tres fills van arribar a Barcelona fa uns sis mesos provinents de Geòrgia fugint del conflicte bèl·lic rus i, la Creu Roja Internacional, a través del SAIER, els va oferir una habitació a Ciutat Vella. El consistori, però, contradiu que els obliguin a marxar i asseguren que aquest matí només estaven citats a una reunió d’avaluació del cas amb Creu Roja.

Viu en una habitació d’un hostal amb mesures higièniques dubtoses

La família de la Lela viu en una habitació doble d’un hostal del carrer d’Avinyó. Aquesta és la primera residència que té des que va arribar a Barcelona i aquí s’hi estan mentre s’està tramitant la protecció internacional demanada en un altre país europeu. Segons expliquen, han tingut diverses trobades amb el SAIER i en una els van dir que aquest matí havien de deixar la pensió sense donar-los cap altre lloc on allotjar-se. “No sé on aniré, no tinc casa, no tinc amics aquí, només el meu marit i els tres fills”, diu la Lela Bendeliani.

La família georgiana té el suport del col·lectiu Raval Rebel que ha assegurat que aquest dimarts era la data límit per quedar-se a la pensió. Una vintena de persones s’han reunit al matí a les portes de l’hostal per evitar que els fessin fora de l’habitatge i fer pressió per trobar una solució. A més, també denuncien que les condicions en què viuen no són adequades: les racions de dinar que reben són molt reduïdes i a les instal·lacions, diuen, hi ha plagues de cuques i brutícia.

L’Ajuntament assegura que la família no dormirà al carrer

La versió de l’Ajuntament de Barcelona, però, és diferent de la dels afectats. Segons el consistori, la trobada d’aquest matí només era una reunió d’avaluació del cas per saber si la família continuava complint els requisits del programa gestionat per Creu Roja Internacional sota el paraigua municipal del SAIER. De totes maneres, des de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que una família amb fills menors no dormirà al carrer.

Segons ha explicat Raval Rebel, aquest matí, després de diverses trucades de personal del SAIER, finalment han explicat a la família que havien de presentar-se per fer aquesta trobada, però amb totes les pertinences. La família s’hi ha negat i proposen trobar una altra data per parlar-ne però en cap cas amb les maletes fetes.