Flors per recordar Hilari Salvadó, fill del barri mariner de la ciutat i alcalde de la Barcelona bombardejada dels darrers anys de la Guerra Civil. PAU VINYES, biògraf d'Hilari Salvadó decla historiador Va ser l'alcalde quan plovien bombes, quan arribaven nens refugiats, per això es bàsic destacar el paper que va tenir a la historia de la ciutat. La guerra el va obligar a fugir a l'exili. A França van trobar la família Carrasco, que va amagar-lo a ell i a la seva dona. Els fills han vingut des de Beziers per sumar-se a l'homenatge. DANIEL CARRASCO, fill d'Hilari Salvadó aniel Carrasco Per a nosaltres és un símbol de llibertat i valentia perquè allò que va fer durant la guerra és molt remarcable. LAURA LÓPEZ / JAVI VELASCO L'homenatge a Hilari salvadó ha arribat a diferents punts de la ciutat, des del cementiri de Montjuic, on està enterrat, amics i companys han portat flors a la Barceloneta, el barri del darrer alcalde republicà. Han deixat un ram a la porta de la casa on va néixer al carrer dels Pescadors i s'ha fet un breu parlament en què s'ha recordat la seva activa militància dins Esquerra Republicana. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Amics i familiars han demanat al consistori que els ajudi a recuperar la memòria d'Hilari Salvadó i que a la placa de la plaça que porta el seu nom també s'hi pugui llegir 'alcalde de Barcelona i fill de la Barceloneta'. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "estem treballant per reparar aquest oblit històric, com passa amb altres personatges de la republica" L'any Hilari Salvadó preveu altres actes commemoratius, com la publicació de la seva biografia de cara a la primavera.

La plaça d’Hilari Salvadó ha estat el punt final d’una jornada d’homenatge al darrer alcalde republicà de Barcelona. L’historiador i biògraf de Salvadó, Pau Vinyes, juntament amb veïns i entitats aglutinades en la Comissió Pro Homenatge Hilari Salvadó, han estat els principals impulsors de l’Any Hilari Salvadó, per commemorar els cinquantè aniversari de la seva mort.

Durant l’acte s’ha destacat que va ser l’alcalde que va haver de gestionar una ciutat on plovien bombes, on arribaven un miler de nens refugiats i on s’havien de repartir cartilles de racionament. L’historiador Pau Vinyes ha destacat que no dubtava a ajudar quan es produïa un bombardeig com el de Sant Felip Neri, que va matar mig centenar de nens.

Des de les institucions polítiques també han destacat el mèrit de ser alcalde en una ciutat en guerra, Alfred Bosch diu que el considera el Rafael Casanovas del segle XX, tot un exemple d’una generació i d’uns valors que encara perviuen en la formació independentista. La defensa d’aquests valors el va obligar a exiliar-se a França, on va ser acollit per la família Carrasco. Avui els germans Daniel i Michel Carrasco no han volgut faltar a l’homenatge de l’amic dels seus pares, que recorden com un home compromès i lluitador.

Els familiars de Salvadó que encara viuen a la Barceloneta han recordat que va ser molt estimat al barri, i han demanat a l’Ajuntament que es modifiqui la placa de la plaça i a més de dur-hi al seu nom, hi afegeixin que va ser alcalde de Barcelona i fill de la Barceloneta. El primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha respost que ja està en els plans de l’Ajunatment reparar aquest oblit històric i fer la modificació per tal de recordar aquesta figura clau de la Barcelona Republicana.