El poema 'Marenostra', que va recitar Dolors Miquel al Saló de Cent, continua generant polèmica. El darrer a dir-hi la seva ha estat Jorge Fernández Díaz. El ministre de l'Interior i germà del portaveu del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha dit que l'escenificació d'aquest poema pot consitutir delicte per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa. Així ho detalla, ha dit, l'article 525 del Codi Penal. El ministre també ha comparat el recital poètic amb l'actuació dels titellaires de Madrid, que van acabar empresonats durant uns dies. A les veus crítiques, s'hi ha sumat la plataforma en defensa de la llibertat religiosa Maslibres.org, que assegura que és un atac contra els drets dels creients. I a la plataforma Change.org hi ha una recollida de firmes perquè Colau retiri el premi Ciutat de Barcelona a Dolors Miquel, que va rebre el guardó el 2005. Des de l'Ajuntament han contestat a aquestes noves declaracions i actuacions. Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde "Insistir en aquesta via d'ús d'eines penals per intentar limitar la llibertat d'expressió, amb independència que s'estigui d'acord o no amb aquestes expressions, em sembla que és un signe d'impotència per part del Govern." L'alcaldessa de Barcelona ha mostrat a través de Twitter indignació per les declaracions del ministre de l'Interior. Colau ha fet una defensa del poema i ha recomanat als crítics que se'l llegeixin bé. També ha detallat que l'escrit no parlava de Déu ni de l'Església, no pretenia ofendre el cristianisme, sinó posar èmfasi en el dret de la dona a decidir sobre la seva vida i el seu cos.

Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde, ha respost a les intencions del ministre Jorge Fernández Díaz d’aplicar el Codi penal pel recital del poema ‘Mare nostra’ durant el lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona. Per Pisarello, el govern de l’Estat està aplicant una mena de “nou maccarthisme” contra les idees que no li agraden“. “Ja es va veure amb el cas dels titellaires a Madrid”, ha dit.

El membre del govern municipal ha acusat el ministre Fernández Díaz de limitar el dret a la llibertat d’expressió amb iniciatives com la llei coneguda popularment com a llei mordassa. Pel primer tinent d’alcalde, això és un fet que evidencia la “impotència” del PP i la utilització d’aquests gestos com a cortina de fum “per amagar els casos de corrupció que afecten el seu partit”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha respost a Fernández Díaz. Ho ha fet a través d’un missatge publicat a les xarxes socials, en què Colau defensa el poema de Dolors Miquel i afirma que la llei mordassa no els farà callar.

Aquestes, però, no han estat les úniques reaccions als polèmics versos de ‘Mare nostra’. A la xarxa s’han organitzat dues iniciatives perquè l’Ajuntament rectifiqui. D’una banda, la plataforma Maslibres.org ha organitzat una recollida de firmes perquè Ada Colau demani disculpes públicament i faci una rectificació. On també es recullen firmes és a Change.org. En aquest cas l’objectiu és que el consistori retiri el premi Ciutat de Barcelona a Dolors Miquel, un guardó que va rebre el 2005.