La música clàssica ha donat el tret de sortida a l'acte institucional d'homenatge i reconeixment a Muriel Casals. L'actriu Sílvia Bel ha conduït la cita, en què hi han intervingut el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els presidents Carme Forcadell i Carles Puigdemont. Han expressat el seu condol als familiars, també presents, i han fet memòria del temps compartit. JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "Els murielistes, que la vam conèxier de ben aprop, ja sabíem de la seva capacitat de compromís, de la seva tenacitat" CARME FORCADELL, presidenta del Parlament de Catalunya "És molt difícil resumir en una paraula tot el que ella ens ha aportat" CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat de Catalunya "El nou país durà també el teu nom, i el de totes les Muriels que inspiren una societat millor, feta de persones millors" La Sala Auditori del Parlament ha reunit destacades autoritats polítiques i líders de partits, com l'alcaldessa Ada Colau o els expresidents Artur Mas i Jordi Pujol. Els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas han fet una glossa bibliogràfica de Muriel en què n'han destacat la serenitat, els valors i la feina com a activista i diputada de breu trajectòria. MÒNICA TERRIBAS, periodista "Acudía on li demanaven i creia que podia ajudar. I va ser així, i no de cap altra manera, que va arribar en aquesta institució, amb la mateixa generositat discreta" Entre discursos i comiats, Maria del Mar Bonet ha interpretat la cançó 'Enamorat i al·lota', que Muriel cantava sovint a la seva filla quan era petita.

L’acte, conduït per l’actriu Sílvia Bel, ha començat quan passaven pocs minuts de les cinc de la tarda amb l’actuació de la Companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat ‘Sant Martí de Canigó’. Posteriorment, els periodistes Antoni Bassas i Mònica Terribas han fet un resum de la biografia de Muriel Casals (1945-2016), morta diumenge a conseqüència de les ferides provocades per l’atropellament d’una bicicleta dues setmanes abans.

L’homenatge ha comptat amb una àmplia representació de tots els partits amb grup parlamentari. També hi han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com els expresidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas. Així mateix, també hi eren la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

En el seu parlament, adreçant-se a Muriel Casals, Puigdemont ha dit: “Estem entristits per la teva absència, que encara ens costa de creure i d’acostumar-nos-hi, si és que mai ens hi acostumarem, però estem, tanmateix, feliços de poder-te honorar amb el millor homenatge que sabrem fer i que podem fer-te, que no és cap altre que complir el teu somni.” El president de la Generalitat ha assegurat també que “el nou país durà també el teu nom, Muriel“. Al seu torn, Forcadell, visiblement emocionada, ha recordat els anys de lideratge compartit al capdavant d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). “Trobarem a faltar el teu viatge senzill, prudent i amable, però ens queda el teu record i el teu exemple”, ha dit la presidenta del Parlament, que ha acomiadat el discurs afegint: “Continuarem treballant pel nostre somni, una mica més tristos, però ferms com una roca, com tu voldries. Adéu companya, adéu mestra, adéu estimada amiga.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha lloat la tasca de Muriel Casals al capdavant d’aquesta entitat, entre el març de 2010 i el juliol de 2015. “Va viure des del primer pla els anys més intensos de la història recent de Catalunya; per centenars de milers de persones la Muriel i la Carme, la Carme i la Muriel havien esdevingut banderes dels seus anhels; no és gaire còmode entomar aquesta missió que la gent t’encomana, però la Muriel era generosa i encarnava com poca gent una vocació de servei amb igual alegria que modèstia i que fidelitat.

A l’acte del Parlament també hi eren la filla de Muriel Casals, Laia Gasch; la seva germana, Isabel Casals; i el nét, Max Ros. L’homenatge ha acollit les actuacions de Maria del Mar Bonet, que ha interpretat ‘Enamorat i al·lota’; el violoncel·lista Pau Codina, que ha tocat ‘Après un rêve’, de Gabriel Fauré, i el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que ha cantat ‘El cant de la senyera’, dirigit per Daniel Mestre, com a cloenda de l’acte. Abans, Sílvia Bel ha llegit el poema ‘Lletra a Dolors’, de Miquel Martí i Pol.

A les set de la tarda, Òmnium Cultural ha convocat un altre acte de record per a Muriel Casals, obert a la ciutadania, que ha aplegat centenars de persones al passatge dels Til·lers del Parc de la Ciutadella. Amb el lema “El millor homenatge, la victòria”, s’ha parlat del perfil i la trajectòria de la difunta, que ha destacat per la seva lluita en cinc àmbits: la justícia social, la lluita per la cultura catalana, els drets de les dones, de l’educació i del país.

Entre les intervencions d’amics propers a Muriel Casals, hi ha hagut la Copla de Sant Jordi i els Castellers de Vilafranca, que han fet un pilar enmig de la multitud. L’acte l’ha conduït la periodista i membre del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) Rita Marzoa, i també hi han participat algunes personalitats com Carme Forcadell, el dibuixant Lluís Juste de Ninc, o l’economista Arcadi Oliveres, que s’ha referit a la figura de Muriel Casals com un “amor platònic”.