Amb 104 anys, la Petra Cabrero ens ha obert les portes de casa seva, a la Font de la Guatlla, per fer un repàs de la seva vida a la ciutat. La Petra va néixer a Naval, un petit poble d’Osca, i amb només 13 anys va venir a viure a Barcelona. La feina i, sobretot, la família han estat els pilars de la seva vida.

Tot i que la Petra ja no hi veu gaire i té alguns problemes d’audició, la seva memòria no falla. Explica que, quan va arribar a Barcelona, va entrar a servir a una casa del carrer de Balmes on “cuidava dels nens dels senyors”. Va treballar durant molts anys a casa de la mateixa família que, diu, “m’estimaven com a una filla”. Tant és així que, quan va conèixer el qui seria el seu marit, el Domingo, els van pagar el casament i van facilitar-los un pis: “En ho van pagar tot, es van portar molt bé”.

De la seva família en parla amb tendresa i amor, recordant com gràcies a l’amor que la va unir al Domingo van acabar creant tot un món al voltant: van tenir un fill, dos nets i, fins i tot, dos besnets. De la més petita de la família destaca la seva vitalitat “quan la veig, sempre està voltant i corrent”.

El canvi de Barcelona

Tota una vida que van crear a Barcelona, una ciutat que, tal com explica, “ja no és el que era”. De fet, la Petra diu que ja no coneix Barcelona pel canvi que ha fet en els últims anys. Recorda un dia que va anar al metge en autobús i, pràcticament, no reconeixia cap carrer.

Jo ja no conec Barcelona, ha canviat molt, com de la nit al dia
Petra Cabrero

Tot i això, a la Petra li encanta sortir a passejar pel barri, sobretot ara a l’estiu, a les tardes quan refresca “i veure els senyors jugant a la petanca o els nens al parc”.

Més de 900 persones centenàries a Barcelona

Enguany, les dades del Padró municipal d’habitants revelen que, per primera vegada en la història, Barcelona ha registrat el seu màxim històric de persones centenàries. Segons l’informe, l’1 de gener del 2022 n’hi havia 931 en aquest segment d’edat, de les quals el 83 % eren dones