L'Eva és una guia turística habilitada per la Generalitat de Catalunya. De fet, només amb aquesta titulació es pot exercir de guia turístic en momuments que, com aquest parc, són Bé Cultural d'Interès Nacional. Però els professionals acreditats denuncien que ningú no vigila que es compleixi aquesta Llei. Per això fa mesos que protesten contra l'instrusisme laboral, i avui ho han fet oferint visites guiades gratuïtes. ALMUDENA SAULIER, guia oficial de Catalunya "Perquè la gent sàpiga d'una forma pràctica i directa, que un guia oficial és una persona preparada, i que la gent de Barcelona pugui conèixer aquesta professió i aquesta gent que som nosaltres, que ens guanyem la vida amb això." L'objectiu dels guies és que el tancament del parc, a partir del 25 d'octubre, serveixi per impedir que els guies no habilitats facin visites a l'interior del parc. OLGA CAMPOS, guia oficial de Catalunya "A partir de finals d'octubre està previst tancar el Parc Güell i cobrar una entrada als turistes, i per tant es pot controlar. Només haurien d'entrar guies habilitats per explicar, i és el que nosaltres estem demanant i reivindicant." Una cinquantena de guies s'han sumat a la iniciativa. Una oportunitat que molts han volgut aprofitar per descobrir detalls que no coneixien de la història del monument, com per exemple que no va ser dissenyat per ser un parc. FEDERICO VIDAL-CUADRAS "Aprofitant els guies que són els que entenen i els que ens ho poden explicar i la veritat és que amb aquest dia s'ha d'aprofitar." ROSA PENALBA "Ens hem trobat amb aquest grup que avui reivindiquen la seva professió i ens ha semblat molt interessant afegir-nos perquè ens expliquessin realment l'obra de Gaudí en aquest parc." Les visites guiades es repetiran cada hora fins a les sis de la tarda, però les accions reivindicatives continuaran fins que es comenci a aplicar la regulació de l'accés a la zona monumental del parc.

Les primeres visites gratuïtes són avui des de les 11 h fins a les 18 h a les hores en punt amb motiu del Dia del Guia, un esdeveniment creat per aquest col·lectiu que volen que serveixi, en primer lloc, per donar a conèixer entre els ciutadans la importància de la feina que fan com intèrprets del patrimoni i, en segon lloc, reivindicar els problemes d'”intrusisme incontrolat i passivitat institucional” que ja fa mesos que denuncien. Les visites són en català i en castellà. El punt de trobada és la porta principal del parc al carrer d’Olot.

Els guies continuaran fent accions reivindicatives cada dijous des de les 14.30 h a les 17 h fins al 25 d’octubre, que és el dia que es començarà a regular l’entrada a la part monumental del parc.

Es pensaven que el canvi d’accés al Parc Güell comportaria més control per part de les administracions, és a dir, que els grups només hi podrien entrar acompanyats de guies amb l’habilitació necessària. Els guies oficials es queixen que les visites dels guies il·legals es fan a uns preus molt inferiors amb els quals ells no poden competir, perquè els que ho fan no paguen impostos. La Plataforma per la Defensa dels Guies Habilitats de Catalunya demana a l’Ajuntament que es replantegi la seva política d’admissió al Parc Güell per tal d’adequar-la a la normativa vigent.

Els veïns ja poden demanar les targetes per entrar al Parc Güell

Al web de l’Ajuntament, ja s’ha obert el termini perquè els veïns de la zona puguin seguir entrant lliurement a tot el parc a partir del 25 d’octubre al Prc. Els afectats ja han rebut la carta informativa on s’explica quins són els tràmits que han de fer per demanar la targeta d’accés lliure. Els veïns dels barris adjacents (el Coll, Vallcarca i els Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró) al Parc poden sol·licitar-la a l’Oficina Virtual de Tràmits o trucant al 010. Els alumnes de les escoles properes al parc (Baldiri Reixac, Cor de Maria, Jesuïtes de Gràcia, Petit Virolai, Reina Elisenda i Turó del Cargol) també tenen accés lliure.

La resta de barcelonins es poden adherir a Gaudir+Bcn: a canvi de la inscripció, s’aconsegueix una entrada gratuïta diària (amb reserva prèvia), un butlletí trimestral amb propostes culturals i una visita guiada a l’any per una ruta cultural. Per a la resta de visitants del parc, les entrades d’accés a la zona monumental costaran com a màxim set euros si es compren de forma anticipada. Si s’adquireixen al parc, costaran vuit euros.