En dates nadalenques són habituals els sopars, dinars i les trobades amb amics, família i companys de feina. I això comporta sovint un augment d’ingesta d’alcohol. Durant el cap de setmana passat la Guàrdia Urbana va desplegar un dispositiu a la ciutat i va fer 1.538 proves d’alcoholèmia.

Del total, van 122 van ser positives: 95 proves —un 6,2 %— van resultar positives administratives i 27 —un 1,8 %—, positives penals. En una piulada a Twitter la Guàrdia Urbana ha demanat “responsabilitat durant aquestes festes”.

Les diferències entre un positiu “administratiu” i un de “penal”

Segons la legislació actual, actualment el límit s’estableix en 0,25 mil·ligrams per litre d’aire expirat (si es tracta d’un conductor novell es rebaixa fins a 0,15). Si la taxa d’alcohol que es detecta és superior a 0,60, la sanció serà penal. Això vol dir que es pot castigar amb la presó, amb una multa o treballs socials, i la retirada del carnet durant un any o més. Si la taxa és inferior, la sanció és administrativa i suposa una multa i la retirada del carnet durant uns mesos.