La Guàrdia Urbana de Barcelona podrà rebre denúncies de violència masclista, una competència que fins ara era dels Mossos d’Esquadra. D’aquesta manera es convertirà en el primer cos policial d’àmbit local a poder fer-ho. Les denúncies, però, només es tramitaran des de dues comissaries: la de la Rambla —a partir de l’abril— i la de Nou Barris —a partir del primer trimestre del 2023. A més, es posarà en marxa un punt d’atenció a les víctimes a la comissaria de la Rambla. D’aquesta manera es desencalla un dels grans projectes de la policia barcelonina.
L’alcaldessa Ada Colau i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han signat un protocol aquest dijous al migdia que busca donar “una resposta policial ràpida i eficaç” a les situacions de risc. Colau ha assegurat que es tracta d’un acord “pioner” i creu que ” és un exemple de coordinació entre administracions”. El conseller d’Interior ha destacat que el conveni “simbolitza la manera de ser i l’ADN dels Mossos d’Esquadra, que és el de la proximitat”.
Els Mossos intervindran en determinats casos
En el protocol, s’inclou el delicte de violència psíquica o física habitual, el de lesions, coaccions, amenaces o assetjament. També el delicte d’injúries, el de trencament de condemna o el de descobriment i revelació de secrets. Ara bé, el text estableix que aquells casos en què calgui obrir diligències d’investigació o de policia científica, seran instruïts pels Mossos d’Esquadra.
Nou Servei d’Atenció a la Víctima a la comissaria de la Rambla
A partir del mes d’abril es posarà en marxa el nou Servei d’Atenció a la Víctima a la comissaria de la Rambla, on fins ara estava situada la comissaria de Ciutat Vella. Serà un punt d’atenció integral per a les víctimes i els seus fills. Encara, però, no està clar si serà un espai compartit amb els Mossos d’Esquadra. Serà “un espai pensat per a les víctimes de la violència masclista i els seus fills i filles”, segons l’alcaldessa i ja s’està treballant en la seva adequació.
La policia local ja disposa, des del 2021, de la Guia d’Indicadors d’Alerta, que dona eines als agents per poder detectar possibles casos de violència masclista amagats, que es donen quan la víctima no vol denunciar. A banda, a cada districte hi ha un agent de referència en aquest àmbit, que es coordina amb els Mossos d’Esquadra i amb altres serveis especialitzats de la ciutat.
L’alcaldessa també ha avançat que en els propers mesos el servei SARA incrementarà les places per acollir víctimes de la violència masclista, en un nou edifici a l’Eixample.
Un projecte que es desencalla
La signatura d’aquest protocol posa punt final a la polèmica de les darreres setmanes entre els responsables de seguretat a l’Ajuntament i la Generalitat. Albert Batlle —i també Jaume Collboni— van acusar el Departament d’Interior de bloquejar aquest i altres projectes de la Guàrdia Urbana. El conseller Joan Ignasi Elena, però ho va negar rotundament. Una de les qüestions que encara no s’ha resolt, però, és que la Urbana pugui accedir al banc d’empremtes digitals de la Policia Nacional.