Un centenar de persones es manifesten aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona convocats pels sindicats d’educació. Denuncien les “imposicions” del Departament d’Educació i que no s’ha fet un calendari per a totes les propostes de millora que els van fer convocar les vagues del curs passat. Actualment, les dues parts estan en ple procés de negociació.

En la pancarta principal de la protesta s’hi ha pogut llegir “Prou imposicions! Prou retallades! Per una educació pública de qualitat”. En la mateixa línia, s’han pogut sentir crits dels manifestants com ara “Més inversió en l’educació!” i “Cambray dimissió!”.

Demandes dels sindicats

Les principals demandes del col·lectiu de mestres i professors són: retorn dels sis anys del primer sexenni, un pacte d’estabilitat per als treballadors temporals, l’equiparació salarial del personal tècnic de l’FP a la secundària i la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys.

Els sindicats diuen que “no tenen confiança” en que les negociacions avancin per què el departament no ha fet cap proposta en les diferents trobades que han mantingut, l’acusen de “manca de voluntat”, i no descarten noves mobilitzacions. Volen avenços en els pressupostos del 2023, però el departament no els ha donat cap resposta sobre les partides previstes per l’any vinent.

De moment s’emplacen a la propera reunió de la mesa per acabar de decidir nous moviments, però ja avisen que recuperaran les mobilitzacions i tornaran a sortir al carrer, si be encara no tenen calendari.

Darrera proposta del departament

La darrera reunió entre les dues parts es va produir aquest dilluns, 14 de novembre, però no hi va haver acord. Educació explica que va posar sobre la taula retornar als sis anys el primer sexenni de cara al 2024 i rebaixa així un any la proposta inicial. També es va oferir al col·lectiu de mestres reduir dues hores lectives al professorat més gran de 55 anys per al 2024. Segons el departament, es va fer un avançament important per la seva part, amb una “proposta d’acostament” amb calendari d’execució que va ser rebutjada pels sindicats.