(ACN / redacció) El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reconegut que algunes llistes d’espera a Catalunya són “inacceptables”, com les d’algunes proves complementàries i de visita a l’especialista. En una compareixença a la Comissió de Salut del Parlament aquest dijous, Balcells també ha admès que els indicadors d’accés presencial a l’atenció primària són “insostenibles”. El conseller ho ha dit la mateixa jornada que el sindicat Metges de Catalunya ha fet un ultimàtum i ha amenaçat amb la convocatòria d’una vaga sinó es redreça el rumb de la sanitat.

“Això està passant i ens fa omplir la cara de vergonya”

Balcells ha defensat que l’activitat s’ha incrementat. Segons el conseller, l’espera de cirurgia per a cor o càncer està “igual que abans de la pandèmia”, però ha afirmat que en algunes parts del territori hi ha llistes d’espera que no es poden acceptar: “Això està passant i ens fa omplir la cara de vergonya”, ha dit.

Pel que fa a la primària, també preocupen els registres d’accés a una consulta presencial: la cita en 48 hores solament s’aconsegueix en el 35 % dels casos, a cinc dies en el 52 % i a 10 dies, en el 72 %. El nou responsable de Salut ha advertit: “Això no pot ser i faré el que calgui perquè no sigui així”.

Situació de tensió del personal sanitari

Metges de Catalunya ha amenaçat amb una vaga de facultatius i ha lliurat 54.344 signatures al Parlament per reclamar mesures urgents per resoldre els greus problemes de la sanitat pública.

El conseller ha admès la situació de tensió entre el professionals del sector, si bé ha dit que s’han ampliat les plantilles. Segons Balcells, entre el 2019 i el 2022 la plantilla s’ha ampliat en 16.435 professionals sanitaris. També ha assegurat que l’objectiu és consolidar aquestes plantilles amb més fons, malgrat els problemes “d’infrafinançament” del sistema sanitari.

Millor dotació pressupostària

En aquest context, ha anunciat que el departament rebrà en els propers tres anys 802 milions d’euros dels fons Next Generation per a projectes de transformació del sistema.

També ha manifestat el compromís de la Generalitat d’afegir 1.000 milions d’euros addicionals en comparació del 2022. Això sí, ha deixat clar que es podrà comptar amb aquest pressupost addicional només si s’aproven els comptes del govern català per al 2023.