Les actuacions de la Guàrdia Urbana de Barcelona per atendre temptatives de suïcidi han crescut un 23 % el darrer any. L’any 2021 la policia barcelonina va atendre 2.929 casos i durant el 2022 la xifra va créixer fins als 3.556 casos. Això vol dir que, de mitjana, s’han atès gairebé 10 temptatives cada dia. En la majoria dels casos, però, el suïcidi es va poder evitar.
Són dades que s’han donat a conèixer aquest dilluns durant unes jornades dedicades a l’abordatge del suïcidi i les malalties mentals des de la perspectiva policial. Hi han participat representants de més d’una cinquantena de policies locals de Catalunya, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de Barcelona i actors sanitaris.
Jordi Oliveras, portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha destacat que la policia barcelonina és l’únic cos policial que atén les temptatives que es produeixen a la ciutat. Això passa des que la policia barcelonina es va integrar, al costat de Mossos d’Esquadra, al telèfon d’emergències 112 de la Generalitat.
Formació especialitzada dels agents
Des del 2021 més de 3.000 agents, gairebé tota la plantilla, s’han format per poder atendre aquests casos, amb l’objectiu de prevenir-los. Una de les dades destacades és que segons la Guàrdia Urbana, la violència masclista és un factor de risc que pot contribuir a portar una dona a intentar suïcidar-se. De fet, un 23 % de les 312 dones que van patir maltractament l’any 2022 a Barcelona —una xifra que no comptabilitza els casos no recollits pels organismes oficials— van intentar treure’s la vida.
Telèfons i recursos gratuïts on demanar ajuda a Barcelona
A Barcelona existeixen diversos recursos públics per ajudar les persones que estiguin en risc per conductes suïcides. Són totalment gratuïts. El primer és el telèfon 900 925 555. Funciona els 365 dies l’any durant les 24 hores i l’atenen professionals de diverses disciplines. A més, davant de qualsevol urgència sempre es pot trucar al 061, que disposa d’un protocol específic engegat per Salut per atendre qualsevol persona que ho necessiti.
Paral·lelament, a tot l’estat està en marxa el telèfon 024. Funciona les 24 hores i es tracta d’una línia d’ajuda per a persones en risc de conducta suïcida. El gestiona la Creu Roja.
Un altre dels recursos disponibles a la ciutat de Barcelona són els espais Konsulta’m. Es tracta d’un servei de suport psicològic per a adolescents i joves, fins als 22 anys. N’hi ha 20 i, com a mínim, un per a cada districte. A més, set d’aquests espais també atenen persones majors de 22 anys. Per anar-hi no cal cita. En aquest mapa es pot consultar on estan ubicats.