(ACN/Redacció) El control de les poblacions de senglars a Collserola s’ha intensificat i ha aconseguit rebaixar-ne la presència, molt abundant els darrers anys. Segons informa el Departament d’Acció Climàtica, la densitat mitjana de senglars a la serralada aquest hivern s’ha reduït fins als 12 exemplars per km², xifra per sota de l’any passat, en què la mitjana eren 17 exemplars.

El balanç fet per la conselleria apunta que durant l’any 2022, les actuacions de control que s’han fet a l’àmbit de Collserola han assolit un màxim històric, amb un total de 965 senglars capturats. D’aquests, el 61 % (593) va ser capturats en ambients urbans; 99, en batuda, i 273, amb aguaits nocturns amb arma de foc. Ara bé, la Generalitat considera que les densitats continuen sent “elevades”.

292 senglars capturats a Barcelona

Si ens centrem en Barcelona, s’han capturat 292 senglars, segons dades de l’Ajuntament. Un de cada tres s’ha caçat al districte de Sarrià – Sant Gervasi, un total de 104 animals. És habitual trobar-los en grup. Per això, tot i que el nombre d’exemplars s’acosta als 300, només s’han fet 132 actuacions.

En total, se n’han atrapat a sis dels 10 districtes de Barcelona, els que toquen a la part muntanya de la ciutat. A Horta-Guinardó s’han atrapat 71 seglars. A força distància hi trobem Nou Barris, amb 48; les Corts, amb 38, i Gràcia, amb 27. També se n’han trobat a Sant Andreu, tot i que en una proporció molt menor: només quatre seglars.

Poblacions de senglars habituats en zones urbanes

A més dels senglars que campen per Collserola també hi ha poblacions de senglars en zones urbanes. Segons Acció Climàtica, això és un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com als animals de companyia. Recorden també que cada vegada hi ha un nombre més alt de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Són senglars habituats a aquests nous entorns que poden alimentar-se de restes de menjar i deixalles de les escombraries. Tot i les mesures de conscienciació a ciutadans i veïns per evitar donar menjar als senglars i els canvis introduïts en el disseny de la recollida de la brossa i dels contenidors, Acció Climàtica reconeix que calen mesures de control per foragitar-los de les zones urbanes i reduir-ne la presència.

La caça per controlar-ne la població

Les actuacions de control inclouen accions com la caça tradicional en batuda i també la caça amb autoritzacions excepcionals en aguaits nocturns, que es duen a terme exclusivament al medi natural i sota estrictes condicions a fi d’evitar accidents. Als llocs on la caça amb arma de foc no és possible per seguretat, els ajuntaments de ciutats com ara Sant Cugat del Vallès i Barcelona disposen de programes de control mitjançant tècniques de captura com les caixes gàbia, les xarxes de caiguda i la teleanestèsia, que duen a terme empreses autoritzades.

Tanmateix, el Departament recorda que l’aturada obligada de la pandèmia durant l’any 2020 va reduir les accions de control i alhora va propiciar una millora en les condicions ambientals d’aquest espai i, com a conseqüència, van augmentar les poblacions de senglars.