Els Mossos d’Esquadra han detingut dues vegades en menys d’un mes un estafador de 27 anys que estava especialitzat en el lloguer d’immobles i hotels de luxe de Barcelona. Convencia les víctimes fent-se passar per un home de negocis amb un alt poder adquisitiu i deia que era fill d’un multimilionari americà. Les estafes les executava a través de transferències bancàries internacionals falses i amb documentació falsificada.

A mesura que consumava les estafes, el seu prestigi augmentava: llogava els immobles per seduir els convidats i organitzar festes en què aparentava viure envoltat de riquesa i grans plaers. Segons els investigadors, el perjudici econòmic resultant de les estances il·lícites i el que els arrendataris van deixar de rebre supera els 300.000 euros.

Els primers indicis de l’actuació de l’estafador van notificar-se el 14 de febrer arran d’una denúncia d’una dona. Assegurava que la immobiliària que gestionava la seva residència havia rebut l’interès d’un client per llogar durant 18 mesos la planta baixa de casa seva. Com a condició, el detingut demanava poder-s’hi instal·lar durant dues nits de franc per assegurar-se que li interessava l’immoble i així acabar de formalitzar el lloguer després. Seguint la seva manera de procedir habitual, va celebrar festes amb tota mena de persones i després va desaparèixer. El pagament que va fer en concepte de fiança no es va rebre mai.

Dos dies després, l’estafador va interessar-se per un xalet de la part alta de la ciutat on es va instal·lar durant dues setmanes sense pagar els 16.500 euros que li pertocava. Per fer-ho possible, va dir que vivia al Canadà i que havia viatjat a Barcelona per cobrar l’herència de la seva mare. Va presentar documentació falsificada del seu visat i de l’ingrés de la reserva, a més del seu perfil professional.

Un cop iniciada la investigació, els agents també van constatar que el 4 de maig del 2022 s’havia produït una denúncia d’un cas amb un “modus operandi” semblant a Sitges. Amb tota aquesta informació, els Mossos d’Esquadra van detenir l’home el 16 de febrer. Després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat. Tot i això, l’estafador va reincidir i es va denunciar un altre cas amb el mateix patró de conducta el 13 de març. En aquest cas, va reservar durant un any un àtic dúplex d’un hotel de luxe que tenia un preu de lloguer mensual de 22.400 euros. De nou, va lliurar documentació falsa i els 36.000 euros en concepte dels honoraris de l’empresa mai no van acabar de ser ingressats.

Amb tota aquesta investigació, els agents el van detenir al mateix dúplex on encara estava allotjat. En aquell moment l’acompanyava una dona jove, que va assegurar que abans havien estat vivint en un pis de luxe del passeig de Gràcia.

L’home té antecedents similars comesos a Madrid. Després de ser detingut per segon cop, va passar a disposició judicial i va tornar a quedar en llibertat. No es descarta que estigui relacionat amb altres fets similars.