L’AV de la Prosperitat tanca les celebracions del 50è aniversari amb la publicació d’un llibre que recull cronològicament les lluites veïnals que han construït bona part de la identitat del barri. La secció de Prosperitat de l’Associació Veïnal de Nou Barris va néixer a les acaballes del franquisme, quan encara no s’havia recuperat el dret a la llibertat d’associació. I a mesura que passaven les dècades les entitats i col·lectius van créixer de manera exponencial al barri.

“Estem convençuts que el barri és com és per la participació i la intervenció del veïnat“, sentencia Andrés Naya, activista veïnal de la Prosperitat. Per aquest motiu, des de la Comissió de Memòria i Patrimoni de l’entitat van decidir fer una cronologia dels fets i lluites que ajuden a entendre l’empenta i vitalitat de la Prosperitat. Un barri que amb la mateixa intensitat que organitza un campionat de voleibol en una platja artificial es manifesta per demanar els equipaments als terrenys de la Ideal Plàstica Flor.

Una cronologia de lluites creatives i col·lectives

Avui dia hi ha més de 40 entitats i col·lectius a la Prosperitat, i tots han contribuït a millorar-lo. En una primera etapa l’associació de veïns va liderar les lluites de “primera necessitat” com les escoles, semàfors, centres de salut o zones verdes. Però ben aviat l’entitat veïnal va deixar de ser l’únic referent. “Hi ha haver un moment en què també era important fer barri, relacionar-se“, comenta Naya.

Per aquest motiu el llibre recull la història de tot el conjunt del teixit social de les darreres cinc dècades. “La Prospe ha estat un barri en el qual les lluites han estat creatives i col·lectives“, explica Andrés Naya. Al barri han sorgit moviments socials solidaris, medi ambientalistes, pacifistes, juvenils, feministes o pel dret a l’habitatge.

Les lluites veïnals continuen

Les mobilitzacions unitàries han estat sempre una constant a la Prosperitat i això ha permès teixir-hi connexions intergeneracionals. Les persones que han pres relleu a la junta de l’associació tenen molt present el llegat dels veïns i veïnes que van iniciar les lluites fa 50 anys. “Jo sobretot recordo la lluita de l’aigua“, explica Imma Ayora membre de la renovada junta de l’AV de la Prosperitat. “Venia de petita al local de l’associació amb la meva mare a portar el rebut de l’aigua”, afegeix.

Ara des de l’associació ja es pensa a assolir noves fites. “Seria meravellós celebrar en un llibre del centenari de l’AV de la Prosperitat que tenim les instal·lacions que reivindiquem als terrenys de la Plàstica Flor, que ja hem inaugurat la piscina promesa al barri i poder dir que hem guanyat noves lluites que estem convençudes que ens anirem trobant en els propers 50 anys”.