La revolta de les famílies va néixer fa menys d’un any a Barcelona i mesos després d’estendre’s com una taca d’oli, ara el grup es constitueix com a organització. L’objectiu, buscar el consens social per intentar endarrerir la compra del primer dispositiu fins als 16 anys. Els portaveus han presentat l’entitat, com no podia ser d’altra manera, al cor del Poblenou, on al novembre va néixer el moviment. Els han acompanyat desenes de famílies que s’han sumat a la plataforma.

De xat de mares a grup viral

Una de les impulsores inicials, l’Elisabet García Permanyer no es pot creure la difusió que ha tingut la iniciativa. El que va començar com un xat de mares del Poblenou per compartir articles sobre mòbils, s’ha convertit en un grup viral amb més de 20.000 persones implicades. En pocs mesos han aconseguit posar al centre del debat si cal que els menors tinguin dispositius intel·ligents. “Estic molt contenta per com s’està movent, perquè les famílies es qüestionin si realment cal que donem un mòbil als nois i noies de 12 anys”, explica a betevé.

Pendents de la regulació dels mòbils als centres

Un dels portaveus, Xavier Casanovas, ha explicat que com a associació podran estar més organitzats a escala territorial i impulsar accions de manera coordinada. Fins a la presentació oficial, hi ha hagut delegats dels diferents districtes de Barcelona, però també d’altres punts com el Masnou.

Un altre dels reptes que es plantegen és fer un seguiment de la nova regulació de mòbils als centres educatius. A partir del setembre, les escoles seran lliures de mòbils i estaran molt limitats als instituts. La plataforma recela de possibles diferències que es puguin donar entre instituts i per això vol anar veient com s’aplica als centres la regulació.

mòbil adolescents

Endurir la regulació per protegir els menors

El grup demana també endurir la regulació per evitar que els menors entrin a continguts sensibles, com la pornografia. Aquí demanen una regulació més forta perquè les empreses tecnològiques es posin les piles i evitin que infants puguin entrar a determinades a aplicacions.

La presentació de l’entitat s’ha fet en un acte familiar, amb canalla i també experts com el psicòleg infantil i juvenil, Francisco Villar, que s’ha convertit en un imprescindible de les trobades que organitza la plataforma. Villar és un dels principals defensors d’endarrerir els mòbils per evitar l’exposició prematura a a les xarxes socials. L’han acompanyat la doctora en Educació i Psicologia, Catherine L’Ecuyer, la periodista Laura Rosel i la cantant Lídia Pujol.