El centre comercial de l’Illa Diagonal encara un estiu de reformes. S’hi construirà un gran umbracle de 200 metres que unirà el recinte amb els jardins públics de Sant Joan de Déu, situats just al darrere. L’estructura estarà coberta de vegetació i suposarà posar en marxa una nova zona verda que s’integrarà als jardins. Les obres acabaran a finals del 2023, coincidint amb el 30è aniversari de l’espai i suposaran una inversió de prop de 35 milions d’euros.

Tot i que a la imatge de la reforma que han facilitat els responsables del centre comercial hi apareixen fonts d’aigua, aquests elements, de moment, no estan previstos al projecte.

La construcció de l’umbracle també comportarà una reordenació de les àrees gastronòmiques a l’exterior i incorporar noves propostes de restauració. La reforma l’ha dissenyat l’estudi Batlleiroig, després de guanyar el concurs que es va fer el 2019. Durant les obres el centre continuarà obert i no hi haurà afectacions als locals.

Reformes també a l’interior

A banda de l’umbracle, les obres també serviran per remodelar alguns dels espais de l’interior del centre comercial. Es construiran noves zones de descans i es renovaran els lavabos. A més, es redissenyaran les escales i es milloraran altres elements arquitectònics: per exemple, s’incorporaran projeccions d’imatges al sostre i efectes lumínics. Un dels objectius de la reforma és, segons els responsables, fomentar l’ús de les energies renovables. Per això, entre d’altres coses s’instal·laran plaques solars que suposaran una reducció d’emissions de més de 75.000 kg de CO2 anuals.

L’Illa Diagonal es va inaugurar el 1993 i va ser el primer gran centre comercial que es va construir a Barcelona. Es calcula que el visiten prop de 16 milions de persones l’any. El complex va rebre el premi FAD d’arquitectura l’any 1994.